Bar'Puru (Schreeuw het Uit )

Desi Bouterse is de laatste dagen weer even in het nieuws omdat het Surinaamse parlement lijkt in te gaan stemmen met een amnestiewet omtrent de Decembermoorden. Dit zou betekenen dat president Desi Bouterse niet meer vervolgd kan worden voor zijn rol bij de executie van vijftien tegenstanders van zijn bewind in 1982. Het proces rondom de Decembermoorden begon al in 2007, maar duurt nog steeds voort. Tijd dus om even weer terug te kijken.
In Bar’puru registreert Frank Zichem de geestelijke nood van burgers en vluchtelingen, maar ook van Brunswijks Jungle Commando’s en de militairen.
De Binnenlandse Oorlog, de strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, duurde van 1986 tot 1992. Honderden burgers en strijders kwamen om; duizenden binnenlandbewoners sloegen op de vlucht. In de afgelopen 20 jaar lukte het de meesten om hun leven weer enigszins op te bouwen. De wonden zijn echter nog steeds niet volledig geheeld.
Bijzonder aangrijpend is het verhaal van Tine Kastiels, één van de overlevenden. Zij vertelt hoe haar zoontje in haar armen werd doodgeschoten. Hij was het eerste burgerslachtoffertje dat viel in Moiwana, een dorpje in Oost-Suriname, dat onverhoeds werd overvallen door het militair commando van het Nationale Leger. In Moiwana werden ongeveer 40 dorpelingen, meest vrouwen en kinderen, neergeschoten en hun huizen in brand gestoken. Frank Zichem legt met deze documentaire emoties bloot van slachtoffers en daders van een van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis.
Waarschuwing: Deze documentaire bevat op sommige momenten beelden die als schokkend ervaren kunnen worden.

[divider/]
httpv://www.youtube.com/watch?v=2fOXVPBbnEc
[divider/]