The Battle Of Chernobyl

Op 26 april 1986 ontplofte de vierde reactor van de nucleaire centrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-staat Oekraïne. Van alle documentaires over de kernramp van Tsjernobyl is ‘The Battle Of Chernobyl’ van Thomas Johnson toch wel een van de betere. De documentaire bestaat uit grotendeels archiefmateriaal wat veelal nog niet eerder was vertoond.
De explosie leidde tot een kettingreactie die nog een tweede ontploffing dreigde te veroorzaken. Acht maanden lang werkten 800.000 soldaten, mijnwerkers en burgers rond de klok om de radioactiviteit te ‘stoppen’ door een ‘sarcofaag’ rond de verwoeste reactor te bouwen.
Het waren acht maanden in de hel en de betrokkenen zullen die beproeving nooit vergeten. Deze documentaire brengt het relaas van twintig jaar strijd tegen een dodelijke en onzichtbare vijand. Die strijd begon in de totale chaos van de eerste dagen na de ramp: de verwarring, het ongeloof, de beperkte en inaccurate communicatie van de autoriteiten, zowel in de Sovjet- Unie als in het Westen. Pas nadat kostbare tijd was verloren, begonnen de verschillende instanties samen te werken.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Mirror]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=dS3WvKKSpKI
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

[divider/]