Beleef het Haydn Jeugd Strijkorkest!

In 2014 bestaat het Haydn Jeugd Strijkorkest 25 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum gunnen zij ons graag een kijkje in de keuken tijdens een 12-delige serie, uit te zenden op brava nl klassiek. Hoe werken de twee solisten naar hun optreden toe? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat is de rol van de orkestmanager, de orkestmoeder en de lokale vioolbouwer?Leef 12 weken lang mee met het orkest.


[divider /]

[onethird]
[onethird]


[/onethird] [twothirds_last]
[sc name=nieuwsintro inleiding=”In 2014 bestaat het Haydn Jeugd Strijkorkest 25 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum gunnen zij ons graag een kijkje in de keuken tijdens een 12-delige serie, uit te zenden op brava nl klassiek. Hoe werken de twee solisten naar hun optreden toe? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat is de rol van de orkestmanager, de orkestmoeder en de lokale vioolbouwer?Leef 12 weken lang mee met het orkest. “]

Van een aandoenlijk groepje van 12 is “het Haydn” uitgegroeid tot een gerenommeerd jeugdorkest van ongeveer 30 meiden en jongens van 12 tot 19 jaar. Pubers in de gevoelige jaren, die naast school, sport, uitgaan muziek maken. Daarvoor dagelijks studeren op hun instrument, wekelijks repeteren, feestjes afzeggen, soms vakanties opgeven. Ze zijn allemaal geslaagd voor de auditie, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de ambitie hebben later “de muziek in te gaan”.
Sommigen zitten in de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium, anderen beperken zich tot een uurtje les per week bij een gewone docent; een enkeling probeert twee studies te combineren. Samen spelen ze volwassen repertoire, doen mee aan concoursen, festivals en masterclasses, winnen prijzen, oogsten bewondering tijdens de buitenlandse tournees. Voor het 9e jaar staat het HJSO onder de bezielende leiding van artistiek leider en dirigent Jan-Ype Nota, die jaarlijks voor de taak staat om met een orkest van nieuwe samenstelling een hoog muzikaal niveau en goed samenspel te bereiken.

HJSO-slider-25-jaar3

De HJSO-tijd blijkt consequenties te hebben die de nieuwe leden nog niet kunnen overzien. Het samen iets tot stand brengen, de intensiteit van de muziekbeleving zelf, laten een grote indruk na; wat je later ook gaat doen in je leven. Oud-leden die hun instrument aan de wilgen hebben gehangen, bestempelen hun HJSO-tijd toch als “essentieel”. Niet voor niks vloeien de tranen overvloedig als leden hun laatste concert spelen: ze gaan elkaar missen, het intense samenzijn, de stress, de aandacht, het applaus; maar ook de muziek zelf, de emotionele impact van de stukken die ze spelen, misschien voor het laatst in hun leven. Sommigen willen geen afscheid nemen: ze switchen van studie en kiezen definitief voor de muziek.
Wil jij een kijkje achter de schermen bij het jarige Haydn Jeugd Strijkorkest? Steun dan het Haydn Jeugd Strijkorkest via Voor de Kunst!

[/twothirds_last]

[divider /]