Bloedoffers op Sumba

Sumba is een Indonesisch eiland, dat door de Nederlanders vroeger Sandelhouteiland werd genoemd, dat grotendeels afgesneden is van de rest van de wereld, waardoor eeuwenoude tradities in stand worden gehouden zoals de jaarlijkse bloedoffers tijdens het Pasola festival. Een soort Olympische Spelen, maar dan met bloed.
De bewoners van Sumba geloven dat zowel dierlijk als menselijk bloed aan de aarde geofferd moet worden voor een betere oogst. Dit geloof manifesteert zich in de jaarlijks Pasola: een enorm toernooi in gladiatorstijl dat alle bewoners van het eiland in de ban houdt. Het hoogtepunt wordt gevormd door twee teams van Sumbaneze mannen te paard, die speren afvuren op hun tegenstanders met als doel een zo groot mogelijk bloedbad aan te richten!
De lokale tradities en gewoontes zijn zo diep ingeworteld, dat er geen maatregelen worden genomen als iemand tijdens Pasola wordt gedood. Het Indonesische rechtssysteem sluit zijn ogen en laat de plaatselijke priester, Ratus, het verder afhandelen. Onthoofdingen zijn nog steeds een gewoonte op het eiland. Geritualiseerd geweld zoals tijdens deze Pasola helpt om de geschillen tussen de clans zonder al te veel gewelddadige bloedvergieten op te lossen.
De Sumbanezen staan bekend om hun exceptionele paardrijdkwaliteiten, en zijn daarnaast beruchte headhunters. Een van de traditionele symbolen is de skelettenboom, een boom waar de hoofden van de verslagen clanleden in hangen. VICE ontmoet niet alleen de meest gerespecteerde krijgers van het eiland, maar krijgt van een van deze mannen ook een rondleiding door zijn hut, compleet met Britney Spears-posters.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

Deel 1

Deel 2


[tab:Trailer]

[tab:END]

[divider/]