Blood and Oil: Het midden-oosten in de eerste wereldoorlog

De documentaire “Blood and Oil: The Middle East in World War I” uit 2010 belicht de westerse hebzucht en politieke intriges die aan de basis lagen van de vele hedendaagse oorlogen, staatsgrepen en opstanden in het Midden-Oosten. Landen als Palestina, Libanon, Syrië, Jordanië, Irak en het huidige Turkije werden geschapen toen de de Britten en Fransen hun overwinningen verdeelden na de overwinning in de Eerste Wereldoorlog.
Het Ottomaanse Rijk werd bijvoorbeeld bezet door Engeland en Frankrijk, alleen Turkije wist dank zij Mustafa Kemal Atatürk de dans te ontspringen. Honderd jaar later is er nog altijd geen vrede in het Midden Oosten.
De documentaire die geschreven en geproduceerd is door Marty Callaghan volgt het conflict vanaf het begin dat het Ottomaanse Rijk deel ging nemen aan de Eerste Wereldoorlog in oktober 1914 tot de geallieerde overwinning en de verklaring van de nieuwe Turkse Republiek in 1923, en de vijandelijkheden die de regio sinds hebben geteisterd.
Or

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=jP0evPEsc30
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ANJLfN2rATQ

Blood and Oil – The Middle East in World War I exposes Western greed and political intrigue laying the foundation for wars, coups, revolts, oppressive dictators and military interventions in today’s Middle East. Palestine, Lebanon, Syria, Jordan, Iraq, modern Turkey and other hot spots are born as the British and French divide the “fruits of victory” in World War I.

[tab:END]

[divider/]