Bully

Doordocunet

feb 10, 2013

Het afgelopen jaar maakten drie jonge mensen een eind aan hun leven omdat ze het pesten net langer aankonden en ook nu zijn er sterke aanwijzingen dat de de deze week overleden Anass uit Wassenaar, waarvan het levenloze lichaam afgelopen donderdag gevonden werd, gepest werd en mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Het wrange aan dit nieuws is dat Nederland 3 afgelopen dinsdag juist in het teken stond van pesten. Misschien puur toeval, maar triest blijft het wel.
Afgelopen dinsdag werd als afsluiting van de thema avond op Nederland 3 de indrukwekkende documentaire Bully uitgezonden. Ook dit jaar zullen er alleen in Amerika al meer dan 13 miljoen kinderen worden gepest op school, online, in de schoolbus, via hun mobiele telefoons of op straat in hun eigen woonplaats. Filmmaker Hirsch (1972) werd zelf gepest als kind en wilde de noodklok luiden. ‘The Bully Project’ volgt gedurende een jaar vijf kinderen en gezinnen, waaronder twee gezinnen die kinderen hebben verloren door zelfmoord wegens pesten.
In Amerika is er in elk geval veel controverse rond de documentaire uitgebroken. Van de Amerikaanse versie van de Kijkwijzer (MPAA) kreeg de documentaire namelijk de R-rating vanwege het taalgebruik, waardoor kinderen van onder de zeventien jaar juist deze film alleen maar mogen zien onder begeleiding van een ouder of voogd. Filmmaker Hirsch en de uitgever zijn het hier natuurlijk niet mee eens, en zijn dan ook van mening dat er geen leeftijdsbarrière mag zijn, omdat de documentaire juist door kinderen gezien dient te worden.

Deze Documentaire is via Uitzending Gemist te bekijken tot 31-12-2015. Let op het gaat hierbij om een versie die geschikt is gemaakt voor televisie en is met zijn 55 minuten een stuk korter dan de originele film van 98 minuten.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”POW_00674566″ ]
[tab:Oude versie UG]
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=cGVAEgkbO4A
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Bully”
 1. Wat kunnen kids loeihard zijn tegen elkaar! Niet alleen kids trouwens, heel wat volwassenen hebben het schijnbaar ook nog steeds niet afgeleerd. Pesten is niets anders dan een teken van onzekerheid bij de pester zelf. Legio redenen waar die onzekerheid vandaan komt maar ouders/leerkrachten zowel van de pester als de gepeste moeten hier echt meer aandacht aan geven en besteden. Pesten moet zwaarder gestraft worden dan alleen een standje “Niet meer doen, hé” Waar ik ook echt pissed van werd, zijn de bus scenes. Er is niemand in die hele bus die de boel in bedwang houdt! Leerkrachten/bestuur van die scholen doen 0,0. Als je gay bent in een nogal conservatief stadje/durp en je bent dapper genoeg om daar vooruit te komen, dan ben je gewoon hartstikke de sjaak. En dan de jonge Alex, gewoon te sneu. Ik heb te doen met deze kids.

  1. De ouders zijn ook hartstikke zwak. Je kan wel alles op de schoolleiding schuiven maar zelf wat doen is ook een must. Zet m op boksen of een andere vechtsport, en de eerste de beste die hem prikt met een potlood krijgt een paar klappen van hem. Niemand die hem nog durft lastig te vallen en hij heeft niet meer de motoriek van een lichamelijk gehandicapte.
   Knip zijn kapsel normaal en geef hem contactlenzen en misschien dat hij wat vrienden begint te krijgen. Die ouders laten het allemaal maar gebeuren en vragen alleen: hoe was je dag vandaag? Oh je bent niet in elkaar geslagen wat fijn voor je. Stop met betuttelen !
   Een kind in de docu vertelde dat hij elke dag gepest werd totdat hij flipte. Zo werkt de wereld nou eenmaal; de sterke pakken de zwakke. En als je voor jezelf op komt is er niks aan de hand.

    1. Ja ga jij je kind maar lekker laten pesten, jij bent net zo”n persoon als die ouders die het maar laten gebeuren. Vooral blijven hopen dat het pesten vanzelf overgaat en hem een jeugdtrauma geven.

 2. Sommige ouders zijn ook ontzettend zwak. Dan heb ik het voornamelijk over de ouders van de pester die op de hoogte zijn dat hun kroost flink de boel terroriseert. Die ouders moeten er ook meer opzitten dan het alleen maar weg te wuiven “oooo, zo waren wij vroeger ook”. Een mens finaal het leven zuur maken omdat hij/zij er oenig uitziet of zowieso er anders uitziet of is, is natuurlijk geen argument. Iedereen mag zijn hoe die wil. Deze lering moet vanaf de basisschool er in geprent worden en dus ook standaard in het lessenpakket tot en met middelbaar onderwijs. Ouders zijn hierin uiteraard hoofdverantwoordelijke want come on, je wilt toch echt niet meemaken dat jouw kroost net dat ene zetje heeft gegeven (druppel-overvolle-emmer-effect) waardoor de gepeste zijn finale beslissing neemt/heeft genomen.

 3. Wat een aangrijpende documentaire zeg, ik kreeg op een bepaald moment echt tranen in mijn ogen. Overigens vind ik het echt onbegrijpelijk hoe die blonde directrice van de school er mee omgaat. Belachelijk gewoon.

 4. inderdaad wat een domme muts die directrice!! suggereren dat het gepeste jongetje net als de pester is omdat hij geen hypocriet handje wil geven, zo te doen met hem!
  ik denk dat Rob gelijk heeft in het punt dat Alex moet veranderen, maar niet in zijn uiterlijk of zoiets!!!! kom nou, als Alex zich aanpast naar de meute kan je helemaal niet meer van een echte Alex spreken.
  ik denk in zijn zelfvertrouwen en zijn normen en waarden van vriendschap, maar dit is iets waar iedereen aan mee moet werken, het hele systeem.
  ik vond het ook een aangrijpende documentaire!

 5. ik was vroeger een pester, nadat ik merkte dat je daardoor zelf niet meer gepest wordt. uit nood geboren zeg maar. heb er wel heel veel spijt van en het is een van de weinige dingen in mijn leven die ik anders zou doen als ik het mocht overdoen.

 6. What a stupid bitch die directrice, echt ongelofelijk hoe ze hier mee om gaat, Cole vertelt dat hij bedreigd wordt met zijn leven en ze reageert met ‘I think you guys could be friends’…What the fuck?! In Nederland wordt ook veel gepest maar ik schrik er echt ontzettend van hoe het er daar aan toe gaat, ze bedreigen elkaar gewoon met een pijnlijke dood alsof het niets is. Ben er stil van…

 7. Een enorme goed in elkaar gezette documantaire. Ook voor de Nederlandse scholen! Van mij mogen er zelfs straffen voor komen,kinderen houden hier toch nooit mee op en daarin zeg ik meerdere scholen als Glenn Milss lijkt mij op zijn plaats!

 8. Kinderen die pesten…Volwassenen die pesten…De gevolgen worden slecht in gezien. Wat moet je doen als kind/tiener/volwassenen als je gepest wordt wegens je geaardheid? Is dat nu zo slecht? Wat is er erg aan een bril dragen, wat is er erg aan donker of juist licht van huidskleur te zijn. Wat ik weet over pesten is dat de pesters zelf hoog willen staan. Vaak zijn ze zelf gepest en willen ze zichzelf beschermen tegen pestgedrag. Echter word te vaak te laat ingezien wat de gevolgen zijn.
  Ik ben jaren gepest, lichamelijk en psychisch. Om mijn geaardheid, om mijn uiterlijk…Je wordt de zwakste schakel. Maar wat zit er achter die persoon die gepest wordt? Waarom bijt die persoon niet van zich af? Ik vind deze documentaire echt geweldig, alleen een ding mist. Wat dacht je van een thuissituatie die niet loopt zoals deze hoort? Waarom sloeg ik niet van mij af? Omdat ik niet alleen op school geslagen werd. Waarom valt een vrouw soms ook op een vrouw? Het kan ik haar genen zitten, het kan gewoon ontstaan, maar hoeveel vrouwen zijn lesbisch vanwege misbruik? Ik ging van mij afslaan. Letterlijk. En wat had de school te zeggen na jaren lang pesten, mishandeling etc. zonder iets gedaan te hebben? NIKS.
  Nu ben ik volwassenen. Ik heb al 3 jaar Anorexia, daar voorheen ook met andere eetstoornissen gekampt. En ik word nog steeds gepest. DENK NA. Denk gewoon na mensen. Is het leuk als je in een groep woont en je wordt tijdens het eten geconfronteerd met pestkoppen die over voedingswaardes etc. bezig zijn? Braakgeluiden maken…Wat dacht je…Anorexia niet dodelijk? Dat het grappig is om iemand kapot te maken, van binnen EN van buiten? Waar denk je dat de anorexia vandaan komt, waar denk je dat dat brilletje vandaan komt, denk je dat je geaardheid een vrijwillige keuze is die je van vandaag op morgen kiest? NEE. Een eetstoornis ontwikkelt zich o.a door pesten, een brilletje kan ook jij krijgen omdat je niet goed ziet, iemand die homo of lesbisch is heeft er niet zelf voor gekozen. Laat ze gelukkig zijn!
  Niet alleen een eetstoornis is dodelijk,
  PESTEN OOK.

 9. gisteren met een brok in mijn keel naar deze documentaire gekeken maar ook vol verbazing naar de reactie van de directeur van deze school!!!! en de opmerking van vader hoe het verder moet als zijn zusje straks naar school gaat, dat zij ook gepest gaat worden doordat ze hem nu pesten en dat hij er voor die tijd maar wat aan moet gaan doen. ongelooflijk wat zal die jongen zich op school maar ook thuis eenzaam voelen. Ik heb zelf twee kinderen en moet er niet aan denken dat zij zo gepest worden als deze kinderen maar ik moet er ook niet aan denken dat zij anderen zo zouden pesten.

 10. Die ouders, walgelijk! Dat kereltje is doodongelukkig.. Tranen in mijn ogen. Ik zou hem zo in huis nemen. Waarom komen ze niet fatsoenlijk voor hun kind op? Misselijkmakend.

 11. Aangrijpende documentaire. Maar wat ben ik geschrokken van hoe de directrices en personeel van scholen omgaan met pesten. Ik studeer zelf sociale studies, en het lijkt erop dat deze directrice totaal geen benul heeft van wat er allemaal speelt op school. Verderop wanneer de gepeste jongen een gesprek heeft met de assistent directeur, is het enige wat zij wilt haar gelijk krijgen, ze zegt: “Ik heb hem erop aangesproken, en je ziet toch dat het niet meer gebeurd?” met een strenge blik in haar ogen. Zo van, stop met klagen want wij weten precies hoe we de pesters aan moeten pakken. In plaats van echt helpen, is het enige wat daar telt je eigen gelijk krijgen.. walgelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *