Bully

Het afgelopen jaar maakten drie jonge mensen een eind aan hun leven omdat ze het pesten net langer aankonden en ook nu zijn er sterke aanwijzingen dat de de deze week overleden Anass uit Wassenaar, waarvan het levenloze lichaam afgelopen donderdag gevonden werd, gepest werd en mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Het wrange aan dit nieuws is dat Nederland 3 afgelopen dinsdag juist in het teken stond van pesten. Misschien puur toeval, maar triest blijft het wel.
Afgelopen dinsdag werd als afsluiting van de thema avond op Nederland 3 de indrukwekkende documentaire Bully uitgezonden. Ook dit jaar zullen er alleen in Amerika al meer dan 13 miljoen kinderen worden gepest op school, online, in de schoolbus, via hun mobiele telefoons of op straat in hun eigen woonplaats. Filmmaker Hirsch (1972) werd zelf gepest als kind en wilde de noodklok luiden. ‘The Bully Project’ volgt gedurende een jaar vijf kinderen en gezinnen, waaronder twee gezinnen die kinderen hebben verloren door zelfmoord wegens pesten.
In Amerika is er in elk geval veel controverse rond de documentaire uitgebroken. Van de Amerikaanse versie van de Kijkwijzer (MPAA) kreeg de documentaire namelijk de R-rating vanwege het taalgebruik, waardoor kinderen van onder de zeventien jaar juist deze film alleen maar mogen zien onder begeleiding van een ouder of voogd. Filmmaker Hirsch en de uitgever zijn het hier natuurlijk niet mee eens, en zijn dan ook van mening dat er geen leeftijdsbarrière mag zijn, omdat de documentaire juist door kinderen gezien dient te worden.

Deze Documentaire is via Uitzending Gemist te bekijken tot 31-12-2015. Let op het gaat hierbij om een versie die geschikt is gemaakt voor televisie en is met zijn 55 minuten een stuk korter dan de originele film van 98 minuten.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”POW_00674566″ ]
[tab:Oude versie UG]
Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=cGVAEgkbO4A
[tab:END]
[divider/]