Copyright Criminals

De in 2009 verschenen documentaire Copyright Criminals gaat over het gebruik van samples in de muziekwereld. Tegenwoordig gebeurd dit in bijna elke muziekstroom, maar het werd pas voor het eerst echt uitgebreid toegepast in de hiphop muziek. Inmiddels is hiphop een enorme industrie waar een hoop geld wordt verdiend door artiesten die samples (stukjes bestaande muziek) gebruiken om daar vervolgens wat nieuws mee te doen.
Door een aantal rechtspositivisten (ook wel: amerikaanse advocaten) wordt dit gezien als het stelen van andermans werk waar flink geld voor zou moeten worden betaald. Zij beweren dat je niet zomaar van andermans creativiteit gebruik mag maken. Maar de rechten die betaald moeten worden liggen altijd bij de platenmaatschappij, waar het niet om de creativiteit gaat, maar om het geld.
De documentaire laat zowel advocaten als artiesten zelf aan het woord over hun visie over de regelgeving en de impact op de creativiteit. We zien onder andere producer Pete Rock, DJ Qbert en George Clinton, die enorm vaak het slachtoffer is geweest van sampling. Lees ook het uitgebreide artikel op HetMediarecht.nl

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Youtube versie]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=tIoR3PYpduo
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=RHw8w6il_FQ
[tab:END]

[divider/]