Sisa: De cocaïne van de armen

Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd weet dat Griekenland erg is getroffen door de economische crisis, met een een werkloosheid van 60% onder jongeren en een enorme stijging van daklozen is Griekenland de perfecte afzetmarkt voor de nieuwe drugs Sisa.
Deze zwaar verslavende variant van crystal meth bestaat onder andere uit methamfetamine en afmetamine, die gewonnen worden uit verschillende chemische stoffen, en maar al te vaak uit batterijvloeistof en motorolie. Hardcore sisa gebruikers lopen dan ook een groot risico dat ze na een paar maand gebruik er al aan doodgaan. Toch is het ook niet vreemd dat de drugs met de dag populairder wordt, met een kostprijs van slechts 1 á 2 euro per shot en een werking van uren is het de ‘perfecte’ drugs voor alle armen.
In deze documentaire van Vice zien we onder andere Konstantinos, een dakloze sisaverslaafde die door alle bezuinigingen van de overheid volledig kansloos lijkt. En hij is niet de enige, want de stoep ligt bezaaid met spuiten. Ook zien we hoe hoe de politici dit op lost, enerzijds zien we hoe door bezuinigingen verslavingsklinieken gesloten worden en anderzijds zien we hoe de politie de straten van Athene schoonveegt door sisa verslaafden op te pakken en ze buiten de stad te dumpen. Volgens korpschef Kastanis is dit de beste oplossingen, maar of we nou een korpschef die zegt dat drugsverslaafden van hem houden serieus moeten nemen?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

Deel 1


Deel 2


[tab:Drugsexpert Roel Kerssemakers over de docu]

VICE: Wat vond u van de video?

Roel Kerssemakers: Schokkend. Griekenland is heel vatbaar voor zaken als drugsverslavingdoor bijvoorbeeld de economische crisis daar, maar ook door de grote stroom immigranten die ze moeten verwerken. Het was me niet bekend dat sisaverslaving speelde daar. Het wordt niet helemaal duidelijk hoe groot het probleem is en hoeveel mensen verslaafd zijn, maar het is niet fijn om te zien dat de spuiten verspreid over de stoep liggen.

Is sisa al in Nederland gesignaleerd?

Niet dat ik weet, en dat lijkt me ook niet waarschijnlijk. Methamfetaminen, wat sisa is, komen bijna niet voor in Nederland. In tegenstelling tot amfetaminen, zoals speed, kun je methamfetamine ook roken. Het wordt daardoor in een keer via je longen in je bloed opgenomen. Het effect is ook veel heftiger, want het kan wel twaalf uur werken. Nederlanders willen dat helemaal niet. We kunnen hier al normale amfetaminen krijgen en hebben daarom die behoefte aan bijvoorbeeld crystal meth niet.

Is er dan niemand aan de methamfetaminen in Nederland?

De enige gevallen die wij hebben behandeld woonden de helft van de tijd in Amerika en de helft van de tijd in Nederland. Dat waren crystal meth-gebruikers, maar ze waren echt op één hand te tellen.

In de video zie je ook dat drugsverslaafden opgepakt worden en buiten de stad worden gedumpt. Hoe gaat het in Nederland met verslaafden die op straat leven?

In Nederland hebben we dwang- of drangprojecten. Ze kunnen dan kiezen: of hulpverlening of een strafrechtelijke aanpak. We hebben ook projecten waar gebruikers die in de stad voor overlast zorgen 1,5 jaar naar een centrum in Drenthe moeten, maar dat is iets anders dan gedumpt worden. In de jaren tachtig hebben we wel een situatie gehad die een beetje op die in Athene leek. Mensen wisten nog niet veel van drugs en er waren ook economische problemen. Er was toen een groot heroïneprobleem in Amsterdam; we hadden 10.000 verslaafden. Daar zijn er nu nog 4.000 van over, met een gemiddelde leeftijd van 55. Die zijn door onze zorg in leven gebleven en er zijn weinig nieuwe bijgekomen. Zoals het in Griekenland is zal het hier dus niet zo snel worden.
[tab:END]

[divider/]