Dat willen wij ook 1. Spinnen als een spin

De documentaireserie ‘Dat willen wij ook’ werd oorspronkelijk uitgezonden in 2004 en laat zien hoe de mens de natuur probeert na te bootsen. Een spin kan draden spinnen die elastischer en sterker zijn dan alles wat wij kunnen maken, een gekko kleeft op alles, keer op keer. Hoe doen die beesten dat?
Spinrag is veel sterker dan staal, en nog rekbaar ook. Vandaar dat twee Britse onderzoekers spinrag proberen na te maken. Ze ontwikkelden daarvoor een apparaatje gebaseerd op het achterlijf van de spin.
Spiderman schudt ze zo uit z’n mouw, maar spinnendraad maken is zo makkelijk nog niet. Spinrag is een van de sterkste materialen ter wereld. Het is sterker dan staal, en stukken degelijker dan de kunstmatige vezels die we zelf produceren. Ook is spinrag erg elastisch, waardoor het niet gauw breekt. Dankzij die bijzondere eigenschappen kun je er bijvoorbeeld kogelvrije vesten van maken, of hechtdraad, en vislijnen voor de veeleisende hengelaar. Vooruitziende wetenschappers kunnen genoeg toepassingen bedenken, maar spinnen als een spin is lang zo eenvoudig niet als dagdromen.
Elke documentaire duurt zo’n 15 minuten. Mocht bij u de VPRO versie niet werken dan kunt u de Youtube versie proberen al is deze wel van mindere kwaliteit.

[divider/]
[tab:Docu – VPRO]
[vpro-gemist id=”WO_VPRO_035787″]
[tab:Mirror 1 – Youtube]
httpv://www.youtube.com/watch?v=zi5GCIZux_Y
[tab:Mirror 2 – NPO]
[npodocplayer id=”WO_VPRO_035787″]
[tab:Trailer]
httpv://www.youtube.com/watch?v=6NkWauwfr0g
[tab:END]
[divider/]