Puck Meerburg (15) was op zijn zevende al een IT-wonderkind te noemen en wordt al jaren door bedrijven als Google en Microsoft in de gaten gehouden. Tessa Boerman leerde Puck kennen toen hij elf was, en heeft hem sindsdien gevolgd met de camera. In de documentaire zien we hoe Puck zich ontwikkelt van wonderkind tot serieus programmeur, zich bewust van de mogelijkheden en dilemma’s van zijn vak.
Naarmate Puck ouder wordt, worden de vragen die hij en zijn talent oproepen groter: hij doet mee met de professionals, maar hoe moeten die volwassenen met hem omgaan? En wij als samenleving met kinderen die excelleren op dit terrein? Voor Puck wacht waarschijnlijk een internationale toekomst. Maar hoe verhouden wij ons tot kinderen zoals hij en hoe willen we omgaan met de toenemende digitalisering van alles om ons heen? En dit is nog maar het begin…

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/artikelen/nederland-2-komt-met-primetime-documentaires-in-2doc” dag=”06″ maand=”10″ jaar=”2014″ internelink=”https://www.documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1168487″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1168487″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=NMCRCA_e_10

[tab:END]
[divider/]

No Comments

 1. Van de genoemde ontwikkeling tot iemand die zich bewust is van mogelijkheden en dilemma’s zie ik in de documentaire niets terug. Wat mij vooral opvalt is dat hij zich juist niet bewust is van context, nut of noodzaak. Hij doet alleen wat hij leuk vindt, krijgt daar ook alle ruimte voor en toont zich op verschillende momenten pijnlijk asociaal, ongeïnteresseerd en apathisch naar zijn directe omgeving.
  Hij is jong dus misschien komt het nog goed maar ik zie vooralsnog geen veelbelovende softwareontwikkelaar. Daarvoor heb je meer oog voor relaties, verbanden en afhankelijkheden nodig.

 2. ik zie juist een jongeman die straks zowel op sociaal als technisch vlak de wereld beter maakt dan ie nu is.

 3. Ik vraag me sterk of hoe goed deze jongen zich sociaal gaat ontwikkelen.
  Het is echt knap wat hij presteert, maar diep van binnen heb ik erg veel medelijden met hem.
  Zie (nu al) in de documentaire het niet geven van een high five.. Daar sta je met al je goede intenties in een gesprek.
  Als dit zijn wereld wordt, gaat hij erg veel missen in zijn leven….
  Zaken zoals je eerste liefde rond je tiende jaar of lekker voetballen met je vrienden en gezellig praten over zaken die NIETS te maken hebben met compileren, stack overflows en backbones….
  Hopelijk zit hij straks niet vriendinloos, 25 jaar oud, alleen in een kamertje te compileren en te communiceren met virtuele vrienden via een website (Sheldon –> Big Bang Theory).
  Techniek brengt mensen sociaal gezien niet dichter bij elkaar. Het is net andersom.
  Echt knap, maar ook wel een beetje zielig…

 4. Ghislaine

  Volgens mij heeft deze jongen Asperger… Niet erg!

 5. Pingback: Laten we programmeren aan de buitenlanders over? | LRN21

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *