Amsterdamse taxi’s eindigden kort geleden in een onderzoek op een deprimerende 19e plaats op een Europese lijst van 22 steden. Voor velen geen verrassing. De Amsterdamse taxiwereld wordt nogal eens gezien als een broeinest van oplichterij, witwaspraktijken en agressie.
Nog steeds komt in al die verhalen ook de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) voorbij. Het oudste en grootste taxibedrijf en de enige die jarenlang in de hoofdstad rondreed. Totdat de overheid de markt opende en iedereen er als taxichauffeur mocht werken. TCA verloor het monopolie en alle aangesloten chauffeurs verloren tonnen aan investeringsgeld. In 2000 resulteerde dat in beruchte taxi-oorlog met heftige rellen en vele slachtoffers. Tot overmaat van ramp werd de TCA-top door justitie bestraft voor fraude. Inmiddels zit volgens de klant Jan en alleman op de taxi.
De Amsterdamse Joke is al 25 jaar taxichauffeur bij de TCA en heeft alle ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Ze neemt presentator Jalal Bouzamour mee op sleeptouw en toont hem hoe mis het is in haar wereld.
Foto: Al Fed via Flickr.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1204037″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1204037″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

No Comments

 1. ciccio the Hague

  Nah het is echt niet alleen in Amsterdam, ik kom terug uit Spanje, pak een taxi op Den Haag
  Centraal en zo’n koekwaus weet niet eens waar de Torenstraat is in de stad…continue de weg wijzen…uiteindelijk wil die dat ik 20 euro betaal voor een ritje van 13 want hij heeft geen wisselgeld… taalkennis diep bedroevend, stratenkennis helemaal kut en een IQ van een Chupa Chup… welkom in de taxiwereld

 2. ciccio the Hague

  …hij is trouwens gaan wisselen bij een snackbar anders had ik z’n tanden laten wisselen

 3. ik had echt niks betaald
  had hem eerder klap verkocht

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *