De Amsterdamse taxiwereld

Amsterdamse taxi’s eindigden kort geleden in een onderzoek op een deprimerende 19e plaats op een Europese lijst van 22 steden. Voor velen geen verrassing. De Amsterdamse taxiwereld wordt nogal eens gezien als een broeinest van oplichterij, witwaspraktijken en agressie.
Nog steeds komt in al die verhalen ook de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) voorbij. Het oudste en grootste taxibedrijf en de enige die jarenlang in de hoofdstad rondreed. Totdat de overheid de markt opende en iedereen er als taxichauffeur mocht werken. TCA verloor het monopolie en alle aangesloten chauffeurs verloren tonnen aan investeringsgeld. In 2000 resulteerde dat in beruchte taxi-oorlog met heftige rellen en vele slachtoffers. Tot overmaat van ramp werd de TCA-top door justitie bestraft voor fraude. Inmiddels zit volgens de klant Jan en alleman op de taxi.
De Amsterdamse Joke is al 25 jaar taxichauffeur bij de TCA en heeft alle ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Ze neemt presentator Jalal Bouzamour mee op sleeptouw en toont hem hoe mis het is in haar wereld.
Foto: Al Fed via Flickr.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1204037″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1204037″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]