De beste documentaires over mode

Mode is meer dan alleen een tas kopen; het is een vorm van expressie en kunst. Het is een industrie die constant in beweging is en ons blijft verrassen met nieuwe ontwerpen en stijlen. Documentaires over mode geven ons een kijkje achter de schermen van deze fascinerende wereld en bieden inzicht in de creatieve geesten en harde werkers die de industrie vormen. Hieronder volgen enkele van de beste documentaires over mode die je niet mag missen.

The September Issue

The September Issue volgt de hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, Anna Wintour, en haar team terwijl ze werken aan het belangrijkste nummer van het jaar: de septembereditie. Deze documentaire biedt een unieke kijk op de manier waarop een modetijdschrift wordt samengesteld, van het bepalen van de trends tot het selecteren van de juiste foto’s. Bovendien biedt het ook een kijkje in het persoonlijke leven van Wintour, die berucht is om haar veeleisende en koele persoonlijkheid.

Dior and I

Dior and I volgt de Belgische modeontwerper Raf Simons terwijl hij zijn eerste haute couture-collectie voor het iconische modehuis Dior ontwerpt. De documentaire geeft een boeiende blik op het creatieve proces van een ontwerper, van de eerste schetsen van de laptoptas rugzak tot de uiteindelijke show. Ook krijgen we een inkijkje in de wereld van het haute couture, waarbij elk kledingstuk met de hand wordt gemaakt en maanden in beslag kan nemen om te voltooien.

The True Cost

The True Cost onderzoekt de gevolgen van de fast fashion-industrie op mens en milieu. Deze documentaire neemt ons mee naar de fabrieken waar onze kleding wordt geproduceerd en laat zien hoe de werknemers worden uitgebuit en de planeet wordt uitgeput. Het laat ons ook zien hoe we als consumenten kunnen bijdragen aan een duurzamere mode-industrie, door te kiezen voor ethisch geproduceerde en duurzame kleding.

McQueen

McQueen vertelt het verhaal van de Britse modeontwerper Alexander McQueen, die bekend stond om zijn rebelse en vernieuwende ontwerpen. De documentaire neemt ons mee door zijn leven, van zijn vroege dagen als een onbekende ontwerper tot zijn triomfen op de catwalk. Het geeft ook een kijkje in de donkere kant van de mode-industrie en de druk die McQueen ervoer om te blijven vernieuwen en presteren.

Bill Cunningham New York

Bill Cunningham New York is een portret van de iconische New Yorkse modefotograaf Bill Cunningham. De documentaire volgt Cunningham terwijl hij de straten van New York afstruint op zoek naar inspiratie voor zijn foto’s. Het biedt een fascinerende blik op de modecultuur van New York en de manier waarop mode wordt gedragen en geïnterpreteerd door de mensen op straat.

The First Monday in May

The First Monday in May geeft ons een kijkje achter de schermen van de Met Gala, een van de meest prestigieuze evenementen in de mode-industrie. De documentaire volgt de voorbereidingen voor de tentoonstelling “China: Through the Looking Glass” in het Metropolitan Museum of Art in New York en de bijbehorende gala-avond. We zien hoe curatoren, ontwerpers en beroemdheden samenwerken om een ​​verbluffende tentoonstelling neer te zetten en hoe mode kan worden gebruikt als een vorm van kunst. Welke van deze documentaires heb jij al gezien?