Populaire documentaires over geluid

Geluid is een bijzonder natuurkundig verschijnsel waar steeds meer over bekend is. Online kan je er heel veel over vinden, maar voor de leek is niet alles even duidelijk. Het kan handig zijn om via Google informatie op te zoeken, maar soms moet je er gewoon een beeld bij hebben. Dit geldt vooral als het gaat over zaken waar je iedere dag mee te maken hebt, maar toch niet zoveel van weet. In zo’n situatie kan je denken aan geluid. Wat is geluid eigenlijk, hoe werkt geluid? Hoe kan het dat wij geluid kunnen horen? Wij hebben een aantal goede documentaires over geluid voor je op een rijtje gezet.

Wat is geluid?

Allereerst willen we je een korte uitleg geven over wat geluid is Geluid bestaat uit luchttrillingen en luchtdrukveranderingen, die vanaf de geluidsbron worden voortbewogen naar het oor, waarna ze door de hersenen worden geïnterpreteerd als geluiden muziek, woorden en meer. Hoe hard, zacht, hoog of laag een geluid is, hangt af van de geluidssnelheid en de geluidsfrequentie.

Op jonge leeftijd kunnen mensen nog vrij hoge geluiden horen, maar naarmate ze ouder worden gaat dit steeds moeilijker zijn. Dit heeft te maken met slijtage van het gehoororgaan en eventuele gehoorbeschadigingen die ze hebben opgelopen in hun leven. Bescherm je gehoor daarom altijd als je naar een concert of evenement gaat. Vanaf 80 decibel kun je al gehoorschade oplopen. Bij geluiden van 120 decibel, zoals harde onweer of een geweerschot, kan er al direct een behoorlijke gehoorschade optreden. Je hebt pas door dat je gehoor beschadigd is als het te laat is.

De brom

Deze documentaire gaat over laagfrequent geluid. Filmmakers Margriet Westerhof en Christa Moesker leggen uit wat laagfrequent geluid precies is en wat voor effect het heeft op mensen. Zij interviewden 4 verschillende mensen uit verschillende delen van Nederland over wat laagfrequent geluid voor effect op hen heeft als het gaat om hun gezondheid en op hun sociaal en maatschappelijk functioneren; kortom, op hun dagelijks leven.

Zij brengen heel goed in beeld welke strijd deze mensen iedere dag voeren, omdat er voor laagfrequent geluid nog geen wettelijke normen bestaan. Hierdoor is ertegen optreden moeilijk. De documentaire duurt 52 minuten.

Hoe luidt het land

Deze documentaire gaat over geluidsbeleving in Nederland. Filmmaakster Stella van Voorst-van Beest trok door heel Nederland om te horen hoe Nederland klikt. Ze filmde in stille gebieden en ontdekte dat deze steeds lawaaieriger worden. Er is nergens een plek waar je geen verkeer of muziek hoort. In winkelstraten hoor je vrijwel altijd muziek. Ze interviewt in deze documentaire een aantal geluidsdeskundigen en loopt mee met een geluidskunstenaar die liet zien hoe je geluid kunt beleven.

Touch the sound

In deze documentaire wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen geluid, beleving, tijd en ritme. Deze documentaire is gebaseerd op het bijzondere verhaal van percussionist Evelyn Glennie. Evelyn Glennie is een dove schotse percussionist. Aan de hand van haar bijzondere verhaal word je meegenomen in deze documentaire.

Quiet please

In deze documentaire vertellen misofonen, oftewel geluidshaters, aan Jeffrey Gould wat misofonie met ze doet. Misofonie is een aandoening waarbij mensen een heftige emotie, zoals woede of haat, kunnen voelen als iemand smakt, chips eet, zijn neus ophaalt, zijn keel schraapt, enzovoort. Heel veel activiteiten, zoals een film kijken in de bioscoop, worden voor mensen met misofonie een uitdaging. In de bioscoop ben je namelijk omgeven door popcorn knabbelende, slurpende mensen. Het gaat bij misofonie vaak om kleine geluidjes gemaakt door mond of keel, die bij iemand met de aandoening een trigger zijn.

Jeffrey Gould, zelf een misofoon, heeft voor deze documentaire geld ingezameld via een crowdfundingactie.

Meer informatie

Heel veel van de bovengenoemde documentaires kun je gemakkelijk online vinden of zijn te zien bij de populaire streamingdiensten. Zoek via de zoekmachine die je gebruikt op één van bovenstaande titels en je vindt ze eenvoudig. Daarnaast is op YouTube heel veel informatie over deze documentaires te vinden. Zoek in de balk boven in de pagina van YouTube naar één van bovenstaande titels en je vindt een trailer of zelfs de gehele documentaire.

Meer info over geluid is ook gemakkelijk online te vinden. Aan de hand van bovengenoemde documentaires en wat je verder online aan informatie kan vinden, kan je een goed beeld van geluid krijgen en wat het met mensen doet.