Een van de belangrijkste pijlers onder het project 1012 is het bestrijden van gedwongen prostitutie. De gemeente Amsterdam wil hiervoor bijna de helft van de prostitutieramen sluiten.
Joop en Ronnie Joinking behoren tot de raamexploitanten die met sluiting worden bedreigd. Vader Joop, vroeger glazenwasser, begon in het vak toen hij en zijn vrouw een prostitutiebedrijf konden kopen. Inmiddels bezitten hij en zijn zoon Ronny vijftien ramen. Een van hun klanten is prostituee Rosa. Joop, Ronny en Rosa zeggen nooit iets te hebben gemerkt van gedwongen prostitutie.
Agent van de zedenpolitie Harold van Gelder, Heleen Driessen van het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel en Mariska van Huissteden van het Prostitutie en Gezondheidscentrum vertellen dat er wel degelijk slachtoffers van mensenhandel achter de ramen zitten.
Raamverhuurder Sonia vertelt dat ze regelmatig meisjes heeft geholpen om uit het vak te stappen. Toch ziet ze deze meisjes ook vaak weer terugkomen. “Uit liefde voor hun pooier doen de meisjes alles. Maar wat is dat voor een liefde?”
Cindy is een prostituee met plezier in het werk. Ze geniet van het intieme contact dat ze met mannen heeft en laat zien wat er op haar prijslijst staat. Cindy zat vroeger in een raam van Charles Geerts, destijds de grootste raamexploitant op de Wallen. De ramen van Geert werden door de woningcorporatie Stadsgoed opgekocht om er een ‘hoogwaardige’ bestemming aan te geven. Momenteel werken er modeontwerpers die hun werk etaleren achter de voormalige prostitutieramen.
Op de vraag of het sluiten van prostitutieramen helpt bij het bestrijden van vrouwenhandel zegt Cindy: ‘Er zullen straks te weinig ramen zijn voor de prostituees en die zullen in het illegale circuit gaan werken, waardoor de controle op misstanden moeilijker wordt’.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1513827″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “De bezem door de wallen, deel 2 – Schone ramen”
  1. laast voor het eerst eens cassa rosso theater bezocht en erg leuke avond gehad. ik vindt zo jammer dat alles weg gaat daar , dat ik dacht voor dat dat allemaal verdwijnt en einde aan dat tijdperk komt wil ik het eens gezien hebben.

  2. De verhalen dat de stripper of prostitué het doet om ‘door d’r geneeskunde studie heen te komen’ of een prima opleiding deed, maar dit leven leuker leek zijn natuurlijk bijna altijd onzin.

  3. Ik ben het met Chris eens, het is enorm zonde om te zien hoeveel er van deze prachtige buurt aan het verdwijnen is. Oké, het is niet ieder zijn ding en er zal vast het ‘een-en-ander’ gebeuren wat niet door de beugel kan, maar om hier nou de halve buurt voor dicht te timmeren is ook zo wat. Gelukkig kwam ik wel een mooi ‘alternatief’ tegen op YouTube voor de wallen, genaamd Camsterdamn. Zij hebben met hun (overigens ge-wel-dig gedesignde) website het ‘oude’ buurtje nog weten te vereeuwigen, hopelijk houden ze dat zo! Wat mij betreft is het simpel, hoe meer er dicht gaat, hoe slechter het is! Zonde, zonde, zonde…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *