De dag dat Pim Fortuyn won

Op 6 maart 2002 boekt Pim Fortuyn als voorman van Leefbaar Rotterdam een glorieuze verkiezingszege, meldt de omroep. Dezelfde avond volgt een memorabel lijsttrekkersdebat op tv tussen Fortuyn en Melkert (PvdA). De Dag Dat Pim Fortuyn Won toont een reconstructie van een politiek historische dag.
Zes maart 2002 begint voor Pim Fortuyn met een gang naar de stembus in z’n woonplaats Rotterdam. Fortuynist van het eerste uur João Varela is erbij: Hij was zenuwachtig, Rotterdam was zijn grote testcase.
Terug naar huis wordt Fortuyn opgehouden door een groep demonstranten dat spandoeken met zich meedraagt waarop teksten als ‘Hollandse Haider’ en ‘Stop deze racist’.
De voorlopige uitslag in Rotterdam slaat ’s avonds in als een bom: liefst een derde van de kiezers in de Maasstad heeft gestemd op Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn. Een zege waarmee hij de naoorlogse hegemonie van de PvdA in Rotterdam doorbreekt. Het stadhuis aan de Coolsingel ziet zwart van de pers als Fortuyn er z’n entree maakt. Eva Kuit van RTV Rijnmond: Alsof de messias binnenkwam.
Rond het middernachtelijk uur mag Fortuyn voor het eerst aanschuiven bij de landelijke politieke kopstukken aan tafel voor het verkiezingsdebat o.l.v. Paul Witteman. Televisiekijkend Nederland ziet hoe Pim Fortuyn triomfeert, terwijl de Paarse leiders Ad Melkert en Hans Dijkstal (VVD) er met zichtbare tegenzin, vol chagrijn bijzitten. Paul Witteman: Ze dachten mij daarmee op mijn nummer te zetten, maar ze zetten de kijkers op hun nummer.
Wat heeft zich voor, tijdens en na het debat rond de hoofdrolspelers precies afgespeeld? In De Dag Dat Pim Fortuyn Won vertellen vertrouwelingen van de politiek leiders van toen voor het eerst op tv over de gebeurtenissen op 6 maart 2002, een dag die de politiek veranderde.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Sg0d40498nc
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Mc5KxKJFsZQ
[tab:END]
[divider/]