Trailer De gouden bergen van Suriname

Suriname mag dan het kleinste land van Zuid-Amerika zijn, het beschikt over enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie, bauxiet en goud. Suriname wordt op grond daarvan wel als zeventiende op de lijst van rijkste landen geplaatst. In Suriname is er echter geen natuurlijke hulpbron zo belangrijk als goud, het is het belangrijkste export product en wordt gezien als de levensader van het land. VICE laat in de documentaire 'De Gouden Bergen van Suriname' zien wie de mensen zijn die anno 2015 profiteren van en die lijden onder de Surinaamse goudkoorts.


[divider /]

[onethird]

De gouden bergen van Suriname

[button14 linktarget=”_self” url=”https://documentairenet.nl/category/trailers/” titel=”Meer Documentaire Trailers”]
[button14 linktarget=”_self” url=”https://documentairenet.nl/review/de-gouden-bergen-van-suriname/ ” titel=”Bekijk de documentaire”]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]

[inleidingnieuws]
Suriname mag dan het kleinste land van Zuid-Amerika zijn, het beschikt over enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie, bauxiet en goud. Suriname wordt op grond daarvan wel als zeventiende op de lijst van rijkste landen geplaatst. In Suriname is er echter geen natuurlijke hulpbron zo belangrijk als goud, het is het belangrijkste export product en wordt gezien als de levensader van het land. VICE laat in de documentaire ‘De Gouden Bergen van Suriname’ zien wie de mensen zijn die anno 2015 profiteren van en die lijden onder de Surinaamse goudkoorts.
[/inleidingnieuws]

Vice gaat in de documentaire onder andere langs bij ‘Jungle’ Ronnie Brunswijk, een van de machtigste mannen van Suriname. De voormalige aartsrivaal en oud-lijfwacht van Desi Bouterse bezit duizenden hectaren aan land dat rijk is aan goud. Daarnaast bezoekt Vice het opmerkelijke dorp Benzdorp waar alles draait om goud en alles wordt betaald in goud tot de plaatselijke prostituees aan toe. Maar zoals elke Surinamer weet heeft al dat goud ook een keerzijde. Voor de delving worden grote hoeveelheden kwik gebruikt wat zorgt voor enorm veel kwikvergiftiging onder de Surinamse bevolking.

Volgende week viert Suriname dat het land veertig jaar onafhankelijk is. In het kader van dit jubileum wordt de documentaire De gouden bergen van Suriname vanaf 24 november in delen op vice.com gepubliceerd.

[/twothirds_last]

[divider /]