Medialogica: De jacht op Benno L.

Begin 2014 wordt bekend dat Benno L, die in 2010 schuldig werd bevonden aan drie gevallen van gedwongen ontucht (aanranding), en nog 37 gevallen van ontucht met minderjarige meisjes, in Leiden woont. Het zorgde binnen enkele uren voor enorme commotie in de stad. Verontruste en woedende burgers houden de wacht voor het huis van Benno L., anti-Benno L. Facebookpagina’s schieten als paddenstoelen uit de gronden de burgemeester van Leiden draait overuren. Ook de media zitten er bovenop. NRC Handelsblad krijgt kritiek na het onthullen van de woonplaats. De krant zou hiermee de jacht op Benno L. hebben geopend.
Argos-TV Medialogica reconstrueert in deze documentaire de rol van de media bij de terugkeer van een veroordeelde pedoseksueel in de samenleving. Overal waar Benno L. huisvesting krijgt, van Venray tot Leiden, worstelt de burgemeester met zijn komst. De bekendheid van L. maakt het risico op volkswoede en media-aandacht groot. Wat is het effect hiervan op de resocialisatie? Moeten journalisten rekening houden met de hetze die door hun artikelen kan ontstaan? Waarom publiceerde NRC Handelsblad de verblijfplaats van Benno L.?
Voor deze documentaire spreekt Medialogica onder anderen met de burgemeester van Leiden Henri Lenferink, de burgemeester van Venray Hans Gilissen, algemeen directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip, de advocaat van Benno L. Pieter van der Kruijs, Remco van Tooren en Han Moraal van het Openbaar Ministerie en Philippe Remarque van de Volkskrant.
Als zedenzaak met één dader en oorspronkelijk 98 potentiële slachtoffers is dit een van de grootste, dan wel dé grootste in zijn soort in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak. Volledige invrijheidstelling van Benno L. vond plaats in september 2015. Benno L. woont en werkt nu in Duitsland.


[sc name=npocredits2 programma=”Argos TV – Medialogica” externelink=”https://documentairenet.nl/omroep/medialogica/” dag=”18″ maand=”08″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/medialogica/”]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1234434″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1234434″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]