Den Haag kent een beruchte traditie in de aanloop naar Oud en Nieuw: kerstbomen ‘rausen’. Halverwege de jaren 80 liep die plaatselijk hobby uit de hand en raakten jeugdbendes verwikkeld in complete ‘kerstboomoorlogen’. Andere Tijden over grote fikken, gesmolten rolluiken en het uitdelen van rode kaarten, waarin ook de vader van de beroemde wielrenner Michael Boogerd vertelt.
Het leek in de jaren 80 wel oorlog in Den Haag. Haagse Dennis en Eitje, toentertijd tieners, waren altijd van de partij. Tegen Andere Tijden zeggen ze: “Voor kerstbomen en autobanden of een goede matpartij gebruikten we een sluiproute door het bos. Met 100 tot 120 man slopen we naar Rijswijk om kerstbomen te pikken. Dat ging er af en toe heel hard aan toe. Er werd ook wel eens geschoten.”
Op oudejaarsavond ging de fik in alles wat verzameld was als de grote ontlading. Dennis en Eitje noemen dat met terugwerkende kracht “een samenscholing van gezelligheid”. Maar de autoriteiten dachten er anders over.Niet alleen de huizenhoge vuren waren een doorn in het oog, want na een aantal alcoholische consumpties verplaatste de aandacht zich naar het plunderen van winkels en het molesteren van ramen en winkelpuien. In samenwerking met gemeente en welzijnswerk slaagde de politie erin de ergste excessen in te dammen.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1160404″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”NPS_1160404″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=-MvAAL7U_FQ
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “De Haagse Kerstbomenjacht”
 1. Wat in Laak werd weggehaald omdat er teveel lag werd door de Politie en reiniging naar Scheveningen gebracht. Duindorp hadden hadden en hebben een heel groot vuur omdat daar geen beperking gelden wat grote betreft. Wel mooi allemaal.

  1. Heb deze docu gezien, niks van de echte harde kern, moerwijker bende tegen de spoorwijkers.
   In de rechterenstraat hadden we het grootste nieuwjaarsfik van Nederland, Europa misschien wel. Die Spoorwijkers maakten geen kans bij ons, maar ja dit gaat over na 1980..mis die tijd wel.
   Spoorwijkers waren watjes voor ons in die tijd..over de hele lengte van de straat alle kelders
   doorgebroken en vol met kerstbomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *