De Korea oorlog in kleur

De meeste mensen weten wel dat Zuid- en Noord Korea niet al te beste vrienden zijn, toch is in Nederland de Koreaoorlog lang niet zo bekend als de Vietnam oorlog en natuurlijk de Tweede wereldoorlog, dat terwijl Nederland actief mee vocht in de Koreaanse oorlog.
Het conflict tussen het communistische Noord-Korea en ‘kapitalistische’ Zuid Korea was het directe gevolg van de in de na de Tweede Wereldoorlog doorgevoerde deling van het in 1910 door Japan geannexeerde Keizerrijk Korea. Op 25 juni 1950 vielen Noord-Koreaanse troepen Zuid-Korea binnen. Daarop besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot militaire steun aan Zuid-Korea. Uiteindelijk bestond die militaire steun uit een troepenmacht waaraan naast troepen van de Verenigde Staten nog vijftien landen deelnamen: Australië, België, Canada, Colombia, Filipijnen, Ethiopië, Frankrijk, Griekenland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Thailand, Turkije en Zuid-Afrika.
In de documentaire The Korean War in Colour zien we de Koreaanse oorlog niet alleen in kleur, maar door de ogen van de soldaten. De documentaire bestaat geheel uit gedigitaliseerd opgekalefaterde beelden waarvan vele niet eerder publiekelijk toegankelijk waren. De documentaire beslaat onder andere de gedurfde Inchon invasie, de slag om Seol, De Naktong rivier campagne en zeldzame beelden van de legendarische regisseur John Ford van de ‘1st Marine Division’ in aktie.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken1 ]
[tab:Trailer]

Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]