long night's journey into day

Toen er in Zuid-Afrika een einde kwam aan de apartheid, werden er zogenaamde waarheidscommissies ingesteld. Dit om de daders van misdaden in staat te stellen openlijk, in het bijzijn van tv-camera’s, berouw te tonen en tevens de waarheid rond talloze onopgehelderde misdrijven boven tafel te krijgen. Daders en slachtoffers moesten elkaar recht in de ogen kunnen kijken en gezamenlijk het verleden verwerken.
In de documentaire ‘long night’s journey into day’ worden vier van dit soort zaken gevolgd, waar de daders geconfronteerd worden met de nabestaanden van de slachtoffers, aan wie zij de soms verschrikkelijke waarheid moeten opbiechten. Zo wordt in de documentaire onder andere de ouders van een 18-jarige blanke Amerikaanse studente gevolgd die sympathiseerde met de anti-apartheidsbeweging, maar door vier zwarte jongeren werd vermoord. Haar vergevingsgezinde ouders bezoeken de moeder van een van de moordenaars.
Long Night’s Journey into Day is een documentaire uit 2000 die het destijds bij het publiek erg succesvol was, maar ook de criticasters konden de documentaire waarderen, zo werd de docu genomineerd voor een Oscar en won hij diverse internationale filmprijzen. De documentaire krijgt dan ook niet voor niks een 7,6 op Imdb.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[sc name=letop content=”Let op: Als je een ‘Ad Blocker’ aan hebt staan dan is de kans groot dat deze documentaire niet zal beginnen met afspelen of dat hij alleen de reclame voorafgaande aan de documentaire laat zien. Er zijn twee opties om dit op te lossen, of je zet je ad blocker uit of je koopt de documentaire ouderwets op dvd ;)” ]
[tab:Trailer]
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]