De Mexicaanse drugs en oliekartels: Cocaïne en Ruwe Olie

Ruwe olie is Mexico’s grootste exportproduct en zorgt voor ongeveer 1/3 van de Mexicaanse belastinginkomsten, een zorgwekkende situatie. Zoals iedereen wel weet heeft Mexico ook een enorm probleem met extreem gewelddadige drugskartels die het land al jaren ontregelen. De Mexicaanse Drugskartels handelen echter al lang niet meer alleen in drugs, maar exporteren ook olie, die natuurlijk gestolen wordt van de Mexicaanse regering.
Waar de Mexicaanse staat grotendeels afhankelijk is van de ruwe olie hebben de Mexicaanse drugskartels hun inkomstenbronnen verspreid zodat ze nergens geheel van onafhankelijk zijn. Naast de handel in drugs/narcotica, mensenhandel, het afpersen van bedrijven en het op brute wijze vermoorden van hun rivalen, houden de kartels zich tegenwoordig dus ook bezig met het exploiteren van Mexico’s nummer 1 export product; olie.
Elke dag worden maar liefst 10.000 vaten ruwe olie gestolen van Mexico’s door de staat gerunde oliemaatschappij Pemex. Pemex schat dan ook dat ze jaarlijks voor 3,7 Miljard (!!) Euro mislopen door gestolen olie. En wanneer er zoveel geld in omgaat vallen er natuurlijk slachtoffers, de politie is druk bezig met de kartels te bevechten, de kartels vechten met elkaar, maar de meeste slachtoffers vallen natuurlijk onder de burgers en Pemex medewerkers.
In deze documentaire zien we hoe mede Vice oprichter Suroosh Alviging naar Mexico gaat om de effecten van de oliediefstal door de Kartels met eigen ogen te zien.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=mPEfArQU7tc
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]

[divider/]