De Nieuwe Wildernis Afl1: Nieuw leven

In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen, net onder de rook van Amsterdam, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier speelt zich een uniek experiment af waarbij de natuur zijn gang mag gaan. Het resultaat is een ongerept stuk wildernis in de drooggelegde Flevopolder. Internationaal gezien is een stuk natuur als dit dat onder de zeespiegel ligt uitermate zeldzaam. Het wordt dan ook wereldwijd als voorbeeld gebruikt van de ontwikkeling van nieuwe visies op natuur en de rol van mensen daarin.
Voor velen is dit gebied onbekend, omdat het grootste gedeelte niet voor het publiek toegankelijk is. De makers van deze documentaire kregen als eerste exclusief toestemming om alle seizoenen in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen. Zoals ze het NRC.nl zo mooi schreven; “De serie past in de ‘trots op ons kikkerlandje’-sfeer van Nederland van boven (VPRO), Nederland vanaf het water (EO) en Nederland in 7 overstromingen”.
In deze driedelige gelijknamige documentaireserie wordt nu beeldmateriaal getoond van de Oostvaardersplassen dat niet in de film paste. In de eerste aflevering maakt u kennis met de hoofdrolspelers van de Oostvaardersplassen: extraverte konikpaarden, oogverblindende ijsvogels, een jong vossengezin en andere belangrijke bewoners. Zij worden allemaal een jaar lang gevolgd op hun levenspad door de seizoenen heen. Het is lente en er broeit iets in de Oostvaardersplassen. Vanuit de ruimte, heel ver hier vandaan, kijkt astronaut André Kuipers naar beneden. Op de plek, wat in eerste instantie een egaal stukje groen lijkt, te midden van drukke steden, is zojuist een explosie van leven gestart.
Onder water proberen miljoenen kikkervisjes uit het kikkerdril los te breken terwijl monsterlijk ogende libellenlarven ze net onder het wateroppervlak hongerig opwachten. Het is een kwestie van tijd voordat de libelles in het moeras rondvliegen tussen de baltsende lepelaars, krijsende aalscholvers en de grauwe ganzen die verwikkeld zijn in heftige territoriale gevechten.
Op de aangrenzende graslanden is inmiddels een geboortegolf aan de gang. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens op het veld tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen. Het is een drukte van jewelste op de graslanden en in de moerassen. Zoveel nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten hun territorium te veroveren. Met veel kabaal en overdreven gepronk proberen soorten zich te bewijzen, zodat hun nageslacht een goede start kan maken in deze wildernis.”

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken2 id=”_O99sS6K7RU” ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=_O99sS6K7RU
[tab:END]
[divider/]