The Gerson Miracle, zoals deze documentaire oorspronkelijk heet, laat veel van de elementen zien van de Gerson anti kanker therapie. Max Gerson, een Duitse arts (1881-1959) ontwikkelde een therapie op basis van vers fruit en rauw voedsel, zoals het voedingspatroon van onze verre voorouders geweest moet zijn. Op dat moment leed hij zelf aan ernstige migraine en daarvan wilde hij genezen. Hij genas inderdaad volledig van deze aandoening. Dit sterkte hem in de overtuiging dat ook andere (ernstige) ziektes te genezen zouden moeten zijn door een natuurlijke voeding zoals tuberculose, hersenvliesontsteking, arteriosclerose, artritis, en vanaf 1928 kanker.
Hij kreeg in de jaren twintig zelfs internationale bekendheid door zijn voedingstherapie bij tuberculose, waarbij uitzonderlijk veel patiënten zijn genezen. (Gerson-Sauerbruch-methode). Gerson is later naar Amerika gegaan, waar hij eerst met open armen werd ontvangen en later werd belasterd, zoals men dat ook in deze tijd vaak weer ziet gebeuren.
Gerson was van mening dat bij chronische ziekten de uitscheiding van keukenzout is verstoord, waarbij veel kalium wordt verloren uit de lichaamscellen, terwijl te veel natrium wordt opgenomen en vastgehouden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld oedeem, want de huidige voeding bevat te veel zout en te weinig kalium. Als men zich op een natuurlijke manier voedt, dus de planten nuttigt die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, onbewerkt en niet gekookt, zonder gifstoffen en kunstmest, dan krijgt het lichaam precies de juiste verhouding van kalium en natrium binnen.
Diverse onderzoeken van de gersonkuur leverden op dat deze in het geheel niet hielp kanker te genezen, maar integendeel soms de dood onnodig bespoedigde. Sommige van deze studies met negatief resultaat werden gedaan door personen die Gerson gunstig gezind waren. Toch zijn er ook succesverhalen en is het Gerson dieet nog steeds wereldwijd populair.

Om discussie te voorkomen: Ik heb zelf deze documentaire niet bekeken, ben verder ook niet bekend met het Gerson dieet en beweer ook niet dat dit Gerson dieet werkt. Bekijk de documentaire en oordeel zelf.


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=y6l84pQ1Pxk
[tab:Trailer]
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]

 DVD algemeen

No Comments

 1. Ik heb er een nachtje over moeten slapen om deze docu te beoordelen.
  Feitelijk zie ik:
  – Belichting van alleen positieve verhalen
  – Geen redenen waarom ‘negatieve’ oordelen worden weggemoffeld. Om een voorbeeld te noemen: onderzoeken van deze wetenschapper worden niet gepubliceerd. Dat komt door grote bedrijven, volgens de docu. Maar niemand noemt argumentatie daarachter.
  – Een propaganda-film: één waarheid, zo is het en niet anders.
  – Tegenstrijdigheden als: je mag volgens dit dieet niets koken want gekookt eten is giftig, maar je moet wel afgekookte koffie via een buis je anus in laten lopen om dat gif te verwijderen.
  Mijn oordeel: sterke propagandafilm, erg sterk. Ik ben een onderwezen knaap, ook op medisch, moleculair en biologisch gebied. En zelfs ik werd van mijn a propos gebracht. Maar feit blijft dat moleculen en elementen onveranderlijk moeten zijn om hun eigenschap te behouden, en pas opneembaar zijn in de vorm die precies aansluit bij het lichaam. Een onnatuurlijke vorm zou niet of nauwelijks opgenomen worden. Daarom is medicijnontwikkeling zo lastig. Daarnaast bestaat er homeostase, een lichaamsstaat die niet bestaat volgens deze film.
  Deze ‘docu’ probeert mensen van die gedachte af te brengen door ontzettend vaak mensen in beeld te brengen die op ‘wonderlijke wijze’ zijn genezen van onduidelijke klachten. Geen enkele doctor of expert aan het woord. Geen tegengeluid, wat deze film zo indringend maakt. De eerste regel is: geen cat, mri of rontgenscans meer. Dan is er natuurlijk ook geen kanker meer te vinden. Sommige ‘kankerlijders’ in deze film wisten niet eens zeker of ze wel echt aan kanker lijden/leden.
  Iedereen in beeld blijft er maar op hameren dat het de oplossing voor álle problemen is. Zonder achtergrondbewijs, maar enkel met anekdotes. Zo overtuig je alleen zwakkelingen. Maar ze spelen het goed, ook ik was even overtuigd.
  De methode is mogelijk niet erg gevaarlijk, de gedachtengang die deze mensen hebben wel.
  Gevaarlijk voor mensen die niet sterk in hun schoenen staan of onzeker zijn over hun lichaam. Ethisch gezien zou ik deze film niet op mijn site plaatsen. Ik begrijp de boodschap van de poster ook direct.

  • Paracelsus

   Synthetische middelen werken net zo goed als ‘natuurlijke middelen’, mits de moleculen identiek zijn. Mensen die beweren dat ‘natuurlijk’ goed is en ‘synthetisch’ slecht zijn dwaas en weten niet waar ze over praten.

 2. En daarmee Paracelsus is de discussie gesloten? Wat een dooddoener om mensen die iets anders beweren uit te maken voor dwaas en te zeggen dat ze niet weten waar ze over praten. Jij weet dat gelukkig wel, maar ik weet nu of ik naar jou moet luisteren of niet. Ik wens je alle goeds en blijf vooral slikken wat ze je voorschrijven en koop je eten in de super . Mijn zegen heb je.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *