Saïd Bensellam (37) heeft in de zeventien jaar dat hij als portier in het Amsterdamse nachtleven heeft gewerkt een reputatie opgebouwd. Als stuurloos Marokkaans straatjochie uit Bos en Lommer werd hij als 14-jarige opgenomen in de kickboksschool van tante Hennie en ome Jan van den Vathorst. In ruil voor wat klusjes en schoonmaakwerk in de sportschool mocht hij trainen.
Hun zoon en toenmalig wereldkampioen kickboksen Rik van den Vathorst nam Saïd onder zijn hoede en bezorgde hem zijn eerste baantje als portier. Said was toen net 17. Al snel vestigde hij zijn naam als een onverschrokken, harde maar bovenal rechtvaardige en niet corrumpeerbare portier. Het waren deze eigenschappen en zijn imposante fysiek die hem overeind hielden in het ruige Amsterdamse nachtleven. Regelmatig heeft hij bij schietpartijen tussen gangsters moeten ingrijpen, of iemand een vuurwapen afhandig moeten maken.

[divider/]
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

 1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
 2. Start de browser opnieuw op.
 3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “De ongekroonde koning van Amsterdam-West”
 1. Respect voor Said, ik hoop dat deze klassebak mensen blijft overtuigen met zijn praktijkkennis, niks geen koele theoretische ambtenarenbullshit, trek de knip gewoon en betaal maar wat minder wachtgeld of andere bonussen aan hoge ambtenaren, ook die jongens heb ik respect voor, schijt aan alles, ze kiezen voor een weg waar ze heel snel heel veel leren

 2. Ongelofelijk wat deze man doet,waren er maar meer zoals hem.
  Triest dat hij wordt tegengewerkt door aan de ene kant kansloze jongeren en aan de andere kant politici en ambtenaren

 3. Ontzettend veel respect voor deze man. Hij doet wat er moet worden gedaan met de minimale middelen. Alleen jammer inderdaad dat de politiek dit niet realiseert en hem niet meer steunt.

 4. zo zie je maar dat mensen die uit een veilig nest zijn gekomen en een hbo of hoger hebben gestudeerd geen ballen verstand van het echte leven hebben.
  Totaal geen levenservaring en niets meegemaakt. als je de taal van de straat niet spreekt weet je ook helemaal niets!!
  dat zie je overal, bij rechters, ambtenaren en noem maar op.
  echt zonde dat deze man wordt tegengewerkt door zo’n hbo-er of hoger.
  die lui snappen er echt niets van

  1. Het ego van velen die uit een verwend en veilig nest komen is ongelofelijk groot. Dit zijn juist de mensen die inlevingsvermogen missen. Meer frustratie, meer onbegrip ontstaat in de samenleving juist door dit soort misstanden.

 5. Wel of geen veilig nest zegt niets over het formaat ego of over hoeveel inlevingsvermogen iemand heeft. Ik neem aan dat Said zijn dochter ook een veilig nest gunt en als zij iets meekrijgt van de inzet van haar vader, dan zal dat ego ook wel meevallen.

 6. Los staande van een veilig nest, is merkwaardig hoe groot de afstand is tussen praktijk en politici, mensen van de gemeente (met belangrijke functies) etc. Mark Rutte zegt bijvoorbeeld: Kick boxen voor Marokkaanse jongens zorgt ervoor dat ze elkaar alleen maar afranselen en de agressie groter wordt, dus stoppen we de subsidie. Terwijl in realiteit de jongerenwerker jongens discipline, respect en zelfbeheersing bijleert met als laatste minder overlast op straat en een verlaging in het crimineel gedrag. Deze Said is het levend bewijs, hoe sterk je moet zijn om respect af te dwingen in dit beroepsveld.
  Wat een veilig nest betreft, Mark Rutte weet geen bal van de straat.

 7. Stemgedrag heden ten dagen is een voorbode van onze maatschappij, problemen komen en gaan. Er zijn enkelen die werkelijk opstaan en een Halt toeroepen om een maatschappelijk ´probleem´ op te lossen, waar we klaarblijkelijk met z’n ´allen` baat bij hebben.
  De ´stroperigheid´ waaruit blijkt dat de bewindvoerders in 2009 deze initiatieven dwarsbomen, is inherent aan het huidige politieke klimaat., geen bewustwording, betrokkenheid en interventie.
  Mijn stem heb je ´Ouwe´ en vele met mij!
  Eric.

 8. Geweldig veel respect voor deze man. Het is zo jammer dat deze man door gebrek aan middelen en de budgettaire beperkingen vanuit de kant van het ambtelijk apparaat niet meer kan doen.
  Het ijkt me ook lastig om mensen te vinden die dezelfde gave als hem bezitten en net als hij dit soort taken zouden aankunnen. Met wat meer organisatie en in elke probleemwijk een man als Said zouden misschien wel veel problemen verminderen.
  Ik vraag me af wat de uitkomst van dit initiatief gaat worden en of het een model kan worden voor andere wijken. Met de juiste begeleiding zouden jongeren een kans kunnen krijgen om de vicieuze cirkel te ontstijgen en de maatschappelijke tegenstellingen te lijf kunnen gaan met als wapens een gevoel van eigen waarde en een toekomstperspectief.

 9. Ik ken Said nog uit mijn “wilde” tijd eind jaren ’90. Ik kwam toen veel bij DE afterpartytent van Amsterdam, waar 90% van de bezoekers op een andere planeet zat en ik, als nuchter 18-jarig meisje 50 gulden entree betaalde, om vervolgens de hele morgen met Said en z’n collega’s buiten in het zonnetje te zitten kletsen. Vond hem toen al, ondanks zijn imposante fysiek en ietwat arrogante uitstraling, een sympathieke jongeman. Na daarna jaren in het buitenland te hebben gewoond, zie ik nu ineens wat er allemaal in de tussentijd met hem gebeurd is en ben ik – ook al weet hij vast niet meer wie ik ben – zo trots op hem! Waren er maar meer met zijn oprechtheid en doorzettingsvermogen. De politiek kan nog een lesje leren van zijn aanpak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *