Samsung en Apple blijven elkaar bestoken met rechtszaken over patenten. Voor de normale burger zijn patententrollen echter veel gevaarlijker. De term patenttroll wordt internationaal gebruikt voor veelal kleine bedrijven die zelf een octrooipakket opbouwen of beheren voor een groot bedrijf. Ze octrooieren ideeën maar produceren zelf niets. De octrooien worden ingezet om actief rechten af te dwingen.
Patenttrolls zijn een regelrecht uitvloeisel van onze octrooiwetgeving. Op het vlak van auteursrecht is eenzelfde ontwikkeling zichtbaar. Ondanks de negatieve naam van patenttrolls zijn er positieve argumenten te noemen: het beïnvloedt de liquiditeit van octrooien, maakt ze verhandelbaar, het biedt legaal toegang tot de octrooien via de organisatie die ze beheert en het stimuleert innovatie en vooruitgang door nieuwe uitvindingen te belonen. Aan de andere kant staan hogere kosten voor innovatieve bedrijven doordat ze meer rekening moeten houden met hogere licentiekosten en meer energie moeten steken in het onderzoeken van mogelijke inbreuken. Daarnaast ontstaat er rechtsonzekerheid – innovatie brengt een steeds groter risico op rechteninbreuk met zich mee – hetgeen slecht is voor het innovatieklimaat.
Deze korte documentaire, beter bekend als ‘Rise of the Patent Troll’ is van de hand van documentairemaker Kirby Ferguson, die we kennen van de documentaireserie Everything is a Remix en kan gezien worden als een preview voor zijn nieuwe documentaireserie ‘This is Not a Conspiracy Theory’ waar hij momenteel aan werkt.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

Door docunet

0 gedachte over “De opkomst van de Patenttroll”
  1. OMG! Dit soort commerciële b*llshit op dit kanaal? ( leuke woordspeling i know!) Maar common guys, gaan ook jullie zwichten voor dit flauwe bullshit ( zo, ik heb hét gezegd!) reclame promo-tje? GADVERDAMME!!! Oh en nog’s even een dingetje……verwijder álle titels van de docu’s die jullie NIET hebben! Niets is zo vervelend om op jullie kanaal te klikken op een docu die jullie niet hebben. AFK!!!!

  2. Wat is hier commercieel aan? Als dit al commercieel is dan is een link plaatsen naar jouw site net zo commercieel..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *