Kowloon Walled City 20 jaar later

Kowloon Walled City (de ommuurde stad Kowloon) was een deel van Hongkong, in Kowloon City District, dat in 1993 werd gesloopt. Het was ooit een toevluchtsoord geweest van maffiosi, prostituees, vluchtelingen en immigranten uit de Volksrepubliek China, communisten, antikolonialisten en arme mensen. In deze documentaire wordt teruggekeken op de geschiedenis van Kowloon Walled City en ontmoeten we oud inwoners van deze ommuurde stad.
Ten tijde van de Qing-dynastie was het een ommuurd dorpje met een aantal torens eromheen het toevluchtsoord voor aanhangers van de Qing-dynastie in de Engelse kolonie. In de loop van de 20e eeuw werd het dorp een kleine stad die volgepakt was met flatgebouwen van wel 20 verdiepingen. Op de begane grond van de gebouwen waren de winkels te vinden. Ook waren er vele (tand)artsen te vinden die gevlucht waren voor de communisten op het Chinese vasteland. Deze hadden hier hun intrek genomen, omdat ze een diploma van de Volksrepubliek China hadden en deze was niet geldig in Hongkong. In Kowloon Walled City werden deze medici gedoogd.
Op het hoogtepunt woonde er in Kowloon Walled City ongeveer 33.000 inwoners. In een drukke stad als Amsterdam wonen ongeveer 4.751 mensen per km², in Manhattan (New York) ongeveer 26.939 km². In Kowloon Walled City woonde er echter omgerekend zo’n 1,35 miljoen mensen per km²! Voor wie nog meer wil weten (en zien) over deze bijzondere stad kan ik dit artikel aanraden van onze collega’s van Flabber: Zeldzame foto’s van Kowloon Walled City.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

[divider/]