De Slag om de Grebbeberg 1940

Films en in mindere mate documentaires maken over de Tweede Wereldoorlog in Nederland kunnen we wel, maar jammer genoeg gaat dit eigenlijk nooit over de strijd zelf. Gelukkig is er wel deze documentaire over de slag om de Grebbeberg(Door de Duitsers Duivelsberg genoemd)! Kwalitatief kan het natuurlijk niet meten aan WW2 documentaires als de Apocalypse documentaireserie, het is dan ook een kleine productie geweest in opdracht van Stichting de Greb. Deze vertelt het verhaal van de strijd om de Grebbeberg in mei 1940 afgewisseld met fragmenten uit interviews die in de periode daarvoor werden afgenomen bij zowel Nederlandse als Duitse veteranen.
De Slag om de Grebbeberg (11 mei – 13 mei 1940) is een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige en bloedige gevechten. Een Duitse legermacht van ongeveer 23.000 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen door de Grebbelinie te breken. Deze werd drie dagen lang tegengehouden door eenheden van het IIe Legerkorps, terwijl het Nederlandse leger reserves liet aanrukken.
Tegenover de Grebbeberg zouden de Duitsers in hoofdzaak het volledige SS regiment “Der Führer” tot ontwikkeling brengen. Dat regiment was de stoottroep eenheid voor de 207e Infanterie Divisie, die in eerste instantie achter het regiment in een afwachtingsgebied oostelijk en ten noord van Wageningen bleef liggen. Ter ondersteuning werd de Duitse artillerie die ter beschikking was geleidelijk aan ontwikkeld tot een sterkte van vier afdelingen. Het SS Regiment bestond in hoofdzaak uit drie gevechtsbataljons van elk zo’n 800 man. Zij zouden de spits van de Duitse legermacht vormen op de eerste twee dagen van de Slag om de Grebbeberg. Op de derde dag van de Slag – 13 mei – werd ook nog een regiment van de Duitse 207e Divisie in de strijd geworpen.
Voor meer informatie over de slag om de Grebbeberg raad ik Grebbeberg.nl aan.

[divider/]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=w3cdL3erlew