De ware soldaten van Oranje

Er is nu de musical Soldaat van Oranje, er was al de film en ooit was het een boek: Soldaat van Oranje. Icoon van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar er waren natuurlijk méér Soldaten van Oranje. De vraag is waarom zij niet beroemd zijn geworden.
Peter Tazelaar, een onverschrokken, zwijgzame man was ook een Soldaat van Oranje, maar werd in de geschiedenis overschaduwd door een andere Engelandvaarder, Erik Hazelhoff Roelfzema. In Andere Tijden het verhaal over Soldaten van Oranje, Peter Tazelaar en hoe heldendaden niet altijd tot heldendom leiden.
Onder een waterdicht rubberpak draagt Tazelaar avondkleding. Hazelhoff Roelfzema helpt hem op het strand uit dit pak, besprenkelt hem met wat cognac en Peter Tazelaar kan zich nu onopvallend mengen met feestende Duitsers. Deze gebeurtenis is de basis voor de beroemde openingsscène uit de James Bond-film Goldfinger. James Bond stapt het strand op, trekt zijn duikpak uit en daaronder verschijnt een smetteloze witte, droge smoking. De Britse schrijver Jeremy Duns schrijft dit voorjaar in de Daily Telgraph dat deze scene op Tazelaars actie is gebaseerd. En in het recent verschenen, lijvige boek MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949 van Keith Jeffery wordt dit bevestigd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1160388″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”NPS_1160388″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]