De zes van Breda

De Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, en nu kunnen we De zes van Breda daar aan toevoegen. Op 18 december 2012 besluit de Hoge Raad dat de zaak van de ‘zes van Breda’ heropend wordt. Waarschijnlijk hebben zes mensen jarenlang onschuldig in de gevangenis gezeten.
In 1993 wordt in Breda ‘Oma Mok’, de 56-jarige eigenares van een Chinees restaurant, mishandeld en vermoord. Drie meisjes en drie jongens, van rond de twintig jaar, worden hiervoor opgepakt. Na dagenlange verhoren blijven de drie jongens zeggen dat ze onschuldig zijn. De drie meisjes leggen belastende verklaringen af. Niet alleen over de rol van de jongens maar ook over hun eigen rol. De jongens worden veroordeeld tot doodslag en krijgen ieder tien jaar cel opgelegd. Voor medeplichtigheid krijgen de meisjes tot twee jaar gevangenisstraf.
De jongens blijven ook na veroordeling vasthouden aan hun onschuld. Jaren later begint echter ook Justitie te twijfelen aan de veroordelingen en besluit nu zelf opnieuw onderzoek te doen. Justitie ontdekt dat er ontlastende verklaringen ontbreken in het dossier. Het gaat om de getuigenissen van twee mannen. In de nacht van de moord zaten zij in het bushokje schuin tegenover het Chinese restaurant. De mannen hebben daar de hele nacht gezeten en niets verdachts gezien. Ook worden alle betrokkenen opnieuw geïnterviewd door justitie.
In ‘ZEMBLA’ een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 7-03-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101335955″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]