Die 5 dagen in mei 2. Helden zonder glorie

De NTR zendt in aanloop naar de herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog de 5-delige documentaireserie Die 5 Dagen in Mei uit, over de strijd tegen de Duitse inval in Nederland in mei 1940.
Enkele van de weinige overgebleven veteranen vertellen hun verhalen over de verschrikkelijke slag om de Grebbeberg tijdens de Duitse invasie, vlak voor de capitulatie op 15 mei 1940. Een geschatte 2000 slecht bewapende en getrainde militairen moesten het opnemen tegen meer dan 20.000 Duitsers. Het Hollandse devies was ‘Tot de laatste man en de laatste kogel.’ Deserteurs werden niet gespaard: Nederlandse officieren dwongen hun troepen te schieten op Nederlandse soldaten die het strijdveld probeerden te verlaten. Weerloze gevangenen werden door de Duitsers als dekking gebruikt en naar het Nederlandse vuur gejaagd of mijnenvelden ingestuurd.
Speciale aandacht is er voor het verhaal van de heer Jagtenberg die in mei 1940 als dienstplichtig militair betrokken was bij de strijd om de Grebbeberg. Hij wordt gevangen genomen door de SS en als menselijk schild voortgedreven over het strijdtoneel. Van de wonden die hij oploopt – lichamelijk en geestelijk – zal hij nooit meer helemaal genezen. Tot aan zijn overlijden in maart 2011 op hoogbejaarde leeftijd, streed Jagtenberg voor eerherstel voor de Nederlandse soldaten op de Grebbeberg. Aanleiding voor die strijd was een boek geschreven door de Sectie Militaire Geschiedenis van het Nederlandse ministerie van Defensie, getiteld Mei 1940,
de strijd om Nederlands grondgebied, gepubliceerd in 1990. Daarin worden de Duitse oorlogsmisdaden op de Grebbeberg op één lijn gesteld met het optreden van de Nederlandse militairen op de Grebbeberg – onverteerbaar voor Jagtenberg en zijn medeveteranen.

[divider/]
[tab:Youtube versie Omroep Flevoland]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=teSmyfXNIus
[adsenseresponsive][tab:Docu]
Get Microsoft Silverlight
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=nYRVVaWAXes
[tab:END]

[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

  1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
  2. Start de browser opnieuw op.
  3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]