DIS is Patricia

De 25-jarige Patricia lijdt aan DIS, Dissosiatieve Identiteits Stoornis, vroeger MPS, Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis genoemd. DIS ontstaat in de eerste zeven levensjaren en is vaak het gevolg van een traumatische gebeurtenis zoals seksueel misbruik. Patricia heeft ongeveer twaalf verschillende persoonlijkheden, allen met een andere naam. Sommigen praten zelfs in dialect.

Filmmaakster Jessica Villerius ontmoet Patricia voor het eerst in 2009. Ze is dan net gediagnosticeerd met DIS en staat aan het begin van een lang traject van behandeling, beschermd wonen en heftige crisisopnamen.

De filmmaakster trekt zich het lot van de lijdende Patricia aan. Hun relatie is intensief en heftig. Zo wordt de filmmaakster soms midden in de nacht wakker gebeld door een heel jong meisje dat met een angstig stemmetje om hulp schreeuwt. De ouders van Patricia vinden het moeilijk om met Patricia’s ziekte om te gaan, vooral haar vader heeft moeite met de diagnose meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Hij weigert te geloven dat seksueel misbruik de oorzaak is van Patricia’s lijden; volgens hem zijn haar hersenen in de war omdat ze als tiener een auto-ongeluk heeft gehad.

Ondanks het feit dat haar vader zich in geen enkel behandelplan kan vinden, verhuist hij zijn dochter trouw van de ene crisisopvang naar de andere. Patricia voelt zich ondertussen nergens veilig.

Eén van de persoonlijkheden, die notabene Jessica heet, net als de documentairemaakster, is gewelddadig en suïcidaal . Zij zorgt ervoor dat Patricia zichzelf snijdt en een aantal zelfmoordpogingen doet. Zal Patricia ooit rust in haar hoofd krijgen?