De 25-jarige Patricia lijdt aan DIS, Dissosiatieve Identiteits Stoornis, vroeger MPS, Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis genoemd. DIS ontstaat in de eerste zeven levensjaren en is vaak het gevolg van een traumatische gebeurtenis zoals seksueel misbruik. Patricia heeft ongeveer twaalf verschillende persoonlijkheden, allen met een andere naam. Sommigen praten zelfs in dialect.

Filmmaakster Jessica Villerius ontmoet Patricia voor het eerst in 2009. Ze is dan net gediagnosticeerd met DIS en staat aan het begin van een lang traject van behandeling, beschermd wonen en heftige crisisopnamen.

De filmmaakster trekt zich het lot van de lijdende Patricia aan. Hun relatie is intensief en heftig. Zo wordt de filmmaakster soms midden in de nacht wakker gebeld door een heel jong meisje dat met een angstig stemmetje om hulp schreeuwt. De ouders van Patricia vinden het moeilijk om met Patricia’s ziekte om te gaan, vooral haar vader heeft moeite met de diagnose meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Hij weigert te geloven dat seksueel misbruik de oorzaak is van Patricia’s lijden; volgens hem zijn haar hersenen in de war omdat ze als tiener een auto-ongeluk heeft gehad.

Ondanks het feit dat haar vader zich in geen enkel behandelplan kan vinden, verhuist hij zijn dochter trouw van de ene crisisopvang naar de andere. Patricia voelt zich ondertussen nergens veilig.

Eén van de persoonlijkheden, die notabene Jessica heet, net als de documentairemaakster, is gewelddadig en suïcidaal . Zij zorgt ervoor dat Patricia zichzelf snijdt en een aantal zelfmoordpogingen doet. Zal Patricia ooit rust in haar hoofd krijgen?

No Comments

 1. Denk als eerste aan bezetenheid en geen dis zou haar zeker langs een uitdrijver laten gaan mocht dat niet werken kan je iets anders proberen….

 2. Katrina

  Sorry hoor, Tim, denk niet dat dit een uitdrijving nodig heeft, eerder lange therapie.
  DISS ofwel MPS is een stoornis die inderdaad ontstaat om het kind te beschermen tijdens of na seksueel misbruik. Er is één of er zijn meerdere persoonlijkheden die dat misbruik weghouden van het echte persoon omdat het moeilijk te verkroppen is voor iemand van 6 of 7…

 3. FCDHVleerstraat

  Uitdrijven? Ben je niet lekker?…we leven niet in 1235 maar in 2012.
  Een indrukwekkende documentaire, ik ben nog niet eens op de helft maar één van mijn eerste indrukken is dat de vader wel wat genuanceerder uit de hoek kan komen met z’n ‘mijn dochter is dood’

 4. BEZETEN DOOR DE DUIVEL

 5. villerius

  waardeloze ouders. Moeder vind het allemaal wel “lollig” en van pa moet je “doorrrrrzetten” topadvies hoor.

 6. Mooie documentaire! Wat bijzonder dat Patricia iedereen zo openhartig een stukje van haar leven wilt laten zien! Ik vind het jammer dat er zo snel een oordeel word geveld. Haar vader en moeder gaan er naar mijn mening inderdaad niet goed mee om. Ik word er ook boos van als ik er naar kijken maar daarin tegen staan ze wel steeds voor Patricia klaar. Die ouders hebben duidelijk zelf weinig kennis van het ziektebeeld. Het is ook aan de behandelaars om haar ouders goed in te lichten over DIS en als ze het niet begrijpen ze hierin te begeleiden. Uitdrijving.. tsja als je daar nog aan denkt aan het einde van de documentaire heb je de boodschap niet begrepen.

 7. annoniem

  Deze documantaire vindt ik een belediging voor mensen met DIS.
  Ik heb zelf DIS en ken een aantal mensen met DIS en ons leven verschild veel.
  DIS komt door trauma’s er wordt hier 1x misbruik benoemd terwijl alle mensen met DIS en ikzelf vele nare dingen hebben moeten meemaken. Ook ken ik haar en denk ik dat ze speelt met een zeer moeilijk en lastig ziekte beeld. Er is nog steeds discssie of DIS wel echt is en zij is zo iemand die het gebruikt helaas

 8. Heb zelf 6jaar therapie achter de rug. Is de uitspraak dat gewoon werken de beste therapie is, helemaal zo gek nog niet. Afleiding voor je moeilijke geest om zo inzicht te krijgen in jezelf. Zonder dat een ander je vertelt hoe te moeten denken, waarin veel verwaring kan ontstaan. Niemand kan ‘in’ je geest kijken, behalfe jij zelf..
  Het grootste probleem is naar mijn ervaring, het niet begrepen worden, zo ga je aan jezelf twijvelen…. En dat begrip krijgt ze niet van haar ouders. Is dat ook wel weer te begrijpen van de ouders… Hoop dat ze het begrip voor haar aandoening zal vinden. Het maakt daarin niet uit hoe het heet, DIS of wat dan ook. De moeilijk geest blijft bestaan zoals hij/zij is, welke stempel dan ook word gegeven.. Het gaat er toch om er mee leren omgaan, zoals Patricia dat al aangaf. En daarin is het ‘zelf’ kunnen begrijpen hoe je geest is, het belangrijkste. Je moeilijke geest zal nooit weggaan.!! Wil je hem weg krijgen, word hij alleen maar groter..

 9. Mooie documentaire. Ik heb medelijden met Patricia, want wat een strijd moet het leven voor haar zijn. De diagnose maakt niet uit. Zelfs wanneer ze alles zou faken (wat ik niet geloof), zou ze gewoon een probleem met het leven hebben.
  Zelf heb ik ook iemand in de familie met psychische problemen. Als kind vond ik de persoon vaak vervelend. Had gedachten als: geef je zelf eens een schop onder de kont en hou eens op met zoveel aandacht vragen. Nu ik volwassen ben begrijp ik dat niemand voor zo’n soort leven kiest.
  Ik moet even opmerken dat ik de vader van Patricia een schatje vind! En in feite zegt hij erg ware dingen. Haar moeder houdt ook overduidelijk van haar. Ik denk niet dat ze die opmerking over dat lachen verkeerd bedoelt. Ze bedoelt eerder dat ze haar dochter hoe dan ook goed vindt en accepteert.
  Ik hoop dat het ondertussen goed gaat met Patricia!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *