Don't shoot the messenger: De idealisten van Occupy

In 2011 was Occupy over de hele (westerse) wereld een hot item, en ook in Nederland in diverse steden verschenen er Occupy kampen naar internationaal voorbeeld. Zo ook in Amsterdam, waar de actievoerders maanden lang bivakkeren op het Beursplein. Een spontaan protest, zonder leiders of programma, dat als een veenbrand over de wereld ging. Occupy wordt een begrip maar van de actiebereidheid van twee jaar geleden lijkt nu weinig over te zijn.
Of de politie en bestuurders van deze steden het zo gepland hadden weet ik niet, maar achteraf gezien was het natuurlijk de perfecte tactiek: de demonstranten gewoon hun gang laten gaan net zo lang tot dat ze er zelf voor zorgden dat de gehele beweging in rook opging. Is het ongelijk van de activisten daarmee aangetoond of willen we hun verhaal gewoon niet horen?
De documentaire Don’t shoot the messenger is een uniek verslag van Occupy Amsterdam waarin te zien is hoe deze stadscamping zich ontwikkelt. Occupy groeit al snel uit tot een plek met concerten, debatten en gratis eten voor iedereen die zich meldt. Het is ook een experiment met een andere kant: Occupy trekt daklozen en alcoholisten en treiterende studenten aan. Nog voor de kerst wordt het kamp ontruimd en lijken alle sporen van het spontane protest gewist. Maar Occupy heeft iets in gang gezet. Vier totaal verschillende mensen worden tijdens en na de actie gefilmd. Geert, Rick, Elke en Willem hebben uiteenlopende zorgen over de economie, de planeet of de democratie maar delen een gemeenschappelijk doel: ze willen de wereld in beweging brengen.
De vier idealisten worden ook na Occupy gevolgd en geven aan wat er twee jaar later over is van hun idealen. Verhalen van hoop en teleurstelling en vooral van een zoektocht naar manieren om veranderingen in gang te zetten.
de documentaire ging in première op het Nederlands Filmfestival te Utrecht. De documentaire is gemaakt door een bijzonder collectief van filmmakers die voor dit project de handen ineen hebben geslagen: Aliona van der Horst, Fabie Hulsebos, Suzanne Raes, Hens van Rooy, Sanne Rovers, Mario Steenbergen en Yan Ting Yuen.
Deze documentaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 04-11-2013. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NCRV_1648545″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=jXl4k8pPI7g
[tab:END]

[divider/]