Tegenlicht: De Wall Street Code

Van de makers van de veel geprezen ‘Quants: de Alchemisten van Wall Street’ en ‘Money & Speed: Inside the Black Box’: nu het langverwachte laatste deel van de trilogie. In dit laatste deel wordt de zoektocht naar de winnaars en verliezers van de techrevolutie op Wall Street voortgezet. Is er een kans dat de mens de controle over dit almaar complexer wordende systeem verliest?
De handel op de financiële markten wordt niet langer gedomineerd door mensen, maar door computers die onderling razendsnel handelen op basis van geavanceerde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie bepalen: de zogenaamde algoritmes of, afgekort, algo’s. Het resultaat van deze digitale revolutie op Wall Street is een complex en gefragmenteerd financieel systeem dat niemand meer lijkt te begrijpen of te overzien.
In 2007 begon Bodek zijn eigen high frequency trading (ofwel flitshandel) bedrijf, waarvoor hij een in zijn ogen perfect, altijd geld opleverend algoritme bouwde. Een algo dat met de snelheid van het licht handelde. Maar dat van de ene op de andere dag niet meer functioneerde.
In Tegenlicht doet Haim Bodek exclusief verslag van zijn zoektocht in de krochten van onze geautomatiseerde markten. Markten die van een plek waar investeerders en bedrijven elkaar vinden, verworden zijn tot een ondoorgrondelijk stelsel van datacentra waar de uitvoeringssnelheid en de kwaliteit van de algoritmes allesbepalend zijn. Waar particuliere en institutionele beleggers – zoals pensioenfondsen – altijd het nakijken lijken te hebben.
Deze documentaire van Tegenlicht werd oorspronkelijk uitgezonden op 04-11-2013. Meer Documentaires van Tegenlicht kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1185934″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=KEctROue9z8
[tab:END]
[divider/]