Ede Staal, Credo – Zien bestoan

Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat Ede Staal, de beroemdste zanger van Groningen, op 44-jarige leeftijd overleed. Ede Staal bezong het Groninger land en de Groningers zoals niemand anders dat kon. Met liedjes als ‘Het Hoogelaand’, ‘Genoat’ en ‘Vrouger’ veroverde hij zowel de harten van de Groningers als mensen ver daarbuiten.
Hoe kan het dan een zanger die nauwelijks heeft opgetreden en bij leven maar één plaat maakte, nog steeds zo tot de verbeelding spreekt? In de documentaire ‘Ede Staal, Credo – zien bestoan’ word gezocht naar een verklaring voor dat succes. Was het zijn donkere stem, dat mooie, poëtische Gronings of juist het gewone, dagelijkse leven dat hij bezong? Bekende Groningers als Jan Mulder, Lenie ‘t Hart en Imca Marina hebben ieder hun verklaring hiervoor en vertellen over hun favoriete nummer.
De documentaire van Marleen Godlieb is een combinatie van een biografie en een zoektocht naar het Groningen waar hij over zong. In de docu zijn unieke beelden te zien van zijn optredens, daarnaast prachtig archiefmateriaal van Groningen in vroeger tijden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=i1wJ-hZM7fw
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=YhKmClqiQ_k
[tab:END]

[divider/]