Edward Snowden – Shooting the messenger?

Voormalig CIA- en NSA-medewerker Edward Snowden lekte in juni 2013 informatie over spionageactiviteiten binnen het PRISM-programma van het National Security Agency op internet en is sindsdien niet meer uit het nieuws te slaan. In deze documentaire van Al Jazeera zien we hoe de media hier op reageerde en hoe eenzijdig de media in veel gevallen nieuws over klokkenluiders naar buiten brengt. In de documentaire worden onder andere voormalige klokkenluider Thomas Drake geïnterviewd die geheime informatie onthulde over een NSA surveillance programma in 2010
Edward Snowden bracht vorige maand een powerpoint-presentatie naar buiten waarin werd uitgelegd hoe de NSA wereldwijd online communicatie in de gaten houdt. Op het moment van zijn eerste onthullingen verbleef Snowden in een hotel in Hong Kong. Toen hij daar dreigde gearresteerd te worden op verzoek van de VS, nam hij op 23 juni een vlucht naar Moskou. Later die dag zou blijken dat hij ondertussen politiek asiel had aangevraagd in Ecuador, zo bevestigde de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft meegedeeld dat de onthullingen over spionageprogramma’s van de VS zullen doorgaan, ongeacht wat er met Snowden gebeurt. Snowden heeft versleutelde kopieën van de documenten gemaakt, die reeds zijn verspreid.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Pl7fUImb2X0
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]