Radio Cordillera

Nadat we vorige week al de documentaire Taxi Filippino van Roel Nollet plaatste gaan we deze week wederom naar de Filippijnen. Boeren in de Filippijnen zijn junkies. Ze zijn verslaafd. En hoe méér ze gebruiken, hoe armer ze worden.
Aan het woord is Chito Medina van Masipag, een organisatie die biologische landbouw promoot. Hij heeft het over pesticiden en meststoffen.
De Filippijnen liggen vol rijstterrassen, maar toch is het één van de grootste rijstimporterende landen ter wereld. Om de productie van de rijst te vergroten promoot de overheid al jarenlang het gebruik van genetisch gemanipuleerde rijstsoorten. Die brengen meer op, maar er zijn ook pesticiden en meststoffen voor nodig. De boeren kunnen die producten niet betalen. En op den duur kan de bodem niet meer zonder.
Ondertussen maken grote mijnbouwbedrijven de rijstvelden kapot en komen er elke dag grote containers vol rijst en groenten binnen in de haven van Manila. De markt wordt overspoeld door veel goedkopere rijst uit China en Vietnam. De Filippijnse boeren krijgen hun gewassen niet meer verkocht, en dumpen ze dan nog liever langs de kant van de weg. Ironisch genoeg zijn het dus de boeren, die zélf voedsel produceren, die in de Filippijnen dagelijks met een lege maag gaan slapen.
‘Ontwikkelingsagressie’ noemen lokale ngo’s het beleid van de overheid. De Filippijnse overheid schotelt de boeren oplossingen voor die hen niet vooruit helpen. Integendeel. Alleen de overheid zelf wordt er beter van, én de bedrijven die hun producten naar hartelust kunnen slijten. De economie moet immers draaien.
De boeren verenigen zich om samen het hoofd te bieden aan een overheid die hen al jarenlang het zwijgen oplegt. Maar dat is niet zonder gevaar. Leiders van boerenorganisatie worden regelmatig ontvoerd of vermoord.
Wij willen weten hoe ver de stem van de Filippijnse boeren reikt. Wij trekken de bergen in om het zendbereik van de lokale gemeenschapsradio te testen. Dit is 104.7 FM. U luistert naar Radio Cordillera.

[divider/]
[tab:Voledige versie]
httpvh://vimeo.com/58522138
[tab:Korte versie]
httpvh://vimeo.com/58775525
[tab:English version]
Radio Cordillera is a road movie through the Northern Island Luzon on the Philippines. In search for the transmission range of a local community radio, we cross the mountains of one of the poorest regions on the archipelago. Soon we end up at Cordillera day, a meeting of farmers, trying to improve their living conditions. But these farmers are closely watched by the military, that suspects them to be rebels.
  
httpvh://vimeo.com/61599984
[tab:Trailer]
httpvh://vimeo.com/56097157
[tab:END]

[divider/]