Een Dansend Hart gaat over het fenomeen Niek Zervaas. Niek is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd. Niek wordt de eerste 18 jaar van zijn leven als achterlijk gezien, omdat hij niet kan praten. En zo wordt hij ook behandeld. Hij wordt bij de kinderopvang op de gang gezet, in een ziekenhuis willen ze hem morfine toedienen omdat hij toch niet zoveel waard is en in zijn bijzijn wordt tegen zijn ouders gezegd dat het een straf is om een zoon als hem te hebben. Wanneer Niek zich met behulp van een in Amerika ontwikkelde techniek verstaanbaar weet te maken, blijkt hij echter zeer intelligent te zijn en een rijke, innerlijke wereld te hebben.
Niek heeft niet alleen een rijk innerlijk gemoedsleven, hij wil andere mensen helpen met hun spirituele vragen. Niek schrijft nieuwsbrieven, een boek en hij geeft lezingen. Aangetrokken tot het wonder bezoeken steeds meer mensen zijn bijeenkomsten en lezen zijn nieuwsbrieven. Zijn ouders, die liefdevol voor hem zorgen, staan versteld. Maar ze zijn ook verdeeld over de tumultueuze ontwikkelingen rond hun zoon.
Op filmmaker Rishi Chamman heeft Niek grote indruk gemaakt: “Niek heeft van zijn beperking zijn kracht gemaakt. Die jarenlange stilte heeft iets opgeleverd. Hij kijkt anders. Hij zegt ‘Kijk met de ogen van je hart’. Het is een intuïtieve manier van kijken. Alle etiketten vallen weg.”
Deze documetaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 18-02-2013. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu] 
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

[tab:Trailer]
httpvh://youtu.be/lPBTlWwkqk8
[tab:END]

[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

 1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
 2. Start de browser opnieuw op.
 3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]

No Comments

 1. Met veel interesse aan deze docu begonnen maar op de helft uitgezet. Kreeg een erg naar alsof er een nieuwe messias gevonden zou zijn gevoel erbij.

 2. Vind zijn teksten wel verdacht veel in hetzelfde rijtje thuishoren van Jomanda ed.
  Die facilitated communication schijnt ook ver van waterdicht te zijn en de snelheid waarmee hij praat is wel erg ongeloofwaardig.
  Vind het ook opmerkelijk hoeveel zweverige figuren er om hem heen hangen.
  Hoe langer ik er over nadenk hoe meer ik zie dat hij misbruikt wordt om de new age doctrine te verspreiden. Vraag me af wie er allemaal aan zijn boek verdienen…

 3. Ook ik was met veel interesse aan deze documentaire begonnen. Echter in tegenstelling tot de initiele reageerder (Kicks) heb ik hem ook met veel bewondering en emotie afgekeken.
  Wat een prachtig verhaal en wat een wijze en mooie woorden van deze jongen die 18 sprakeloos was.
  Ik irriteerde me dan ook aan de korte en afkeurende reacties op documentairenet. Juist de boodschap van Niek: “Kijk met je hart” wordt hierin vooral niet tentoongesteld. Direct wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een persoonlijk gewin als de verkoop van het boek.
  Omdat ik toevallig ziek op bed lig heb ik de tijd genomen om me, in mijn enorme enthousiasme, verder te verdiepen in het gedachtengoed van Niek.
  Ik heb de website bekeken en was benieuwd naar wat van zijn langere teksten.
  Wederom ontroerd en ook verbijsterd naar de techniek van de Faciliterende Communicatie, die in mijn ogen de wereld op zijn kop zet, kwam ik ook langs op het gastenboek. Hier las ik gelukkig meer positieve reacties.
  Echter kwam ik al lezende en lezende ook weer sceptische reacties tegen.
  Uiteindelijk werd ik opgewekt uit mijn positieve ‘roes’ en werd mijn nieuwsgierigheid toch ook hier naar getrokken. Er stond ook een concrete link naar een artikel op internet als reactie op een interview bij De Wereld Draait Door:
  http://kloptdatwel.nl/2013/02/20/en-dwdd-danste-kritiekloos-mee/
  Na het bekijken van het interview zelf heb ik met veel aandacht het artikel doorgelezen en moest ik toegeven dat er wel interessante zaken aan de kaak gesteld werden.
  Waarom is er bijvoorbeeld nooit onderzoek gedaan door de ouders van Niek naar het ‘wonder’ dat zich afspeelde? De vader was initieel wel sceptisch, maar omdat de teksten samenhangend waren bij alle begeleiders was hij toch al snel overtuigd. En het feit dat Niek in 18 jaar had leren lezen en schrijven zonder opleiding vond ik toch eigenlijk ook wel bijzonder.
  Vooral echter het feit dat Niek vaak totaal niet naar het bord kijkt en dan toch alle letters weet te vinden liet mij toch wel even heel erg mijn wenkbrauwen fronsen. Zou ik dat kunnen? Zou uberhaupt iemand dat kunnen?
  In een andere reactie werd verwezen naar een artikel in de ‘van hart tot hart’ uit 2009. Hierin wordt vermeld:
  “Ze vertelt me dat Niek een Poolse verzorgster heeft met wie hij communiceert in haar taal – en dat hij alle talen spreekt.”
  Dat deed wederom een wenkbrauw optillen. Dat hij Nedelands heeft kunnen leren praten en schrijven wilde ik nog wel aannemen, maar daar ook nog eens vloeiend Pools bij? (http://www.vanharttothart.org/archief/pdf/2009-2.pdf)
  Verder onderzoekend kwam ik uit bij een reactie waarin verwezen wordt naar een documentaire op Youtube, geheten “Prisoners of Silence”: http://www.youtube.com/watch?v=HXw8Ksvyt5Y
  Deze documentaire uit 1993 veegt op een, mijns inziens, zeer goed onderbouwde en puur objectieve manier alles van tafel van wat ik was gaan geloven na het zien van de documentaire over Niek.
  Er is geen enkel, maar dan ook geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat het ‘bestaan’ van Faciliterende Communicatie onderbouwt. Sterker nog het wordt zeer duidelijk gemaakt hoe het werkt en waarom het zeer gevaarlijk is.
  Om het kort samen te vatten blijkt dat de ‘facilitator’ de antwoorden onderbewust stuurt. Het gevaarlijke hieraan is dat deze het zich geheel niet bewust is. Ondersteund door het enthousiasme dat hun zoon of dochter ‘spreekt’ worden ze blind voor dit fenomeen.
  De meest simpele test tonen echter keihard aan dat dit gebeurt. Als je het gehandicapte kind en de facilitator een bepaald plaatje laat zien, dan typt het kind het woord makkelijk in. Toon je het kind en de facilitator echter (stiekem) andere plaatjes, dan typt het kind het voorwerp in dat op het plaatje van de facilitator staat zonder dit ooit gezien te hebben.
  Uit de honderden tests die gedaan zijn is er geen enkel geval gevonden waarin het kind echt ‘zelf’ leek te communiceren.
  Daarnaast is het bewijs dat de meeste kinderen ‘typen’ zonder naar het bord te kijken ook keihard. Dit is inderdaad simpelweg onmogelijk. Probeer maar eens met één vinger te typen op je toetsenbord zonder te kijken. Je hebt geen enkele referentie en zult dus nooit een woord kunnen spellen. Als je de documentaire nogmaals bekijkt zie je ook dat Niek vaak geheel niet naar het bord kijkt.
  Kortom, rekening houdend met de oprechtheid van de ouders waar ik in verkies te geloven: De ouders zijn zo enthousiast geweest over het ‘spreken’ van Niek dat ze zich totaal niet hebben gerealiseerd dat het de facilitator was die zijn mooie woorden aanwees.
  Zoals aangegeven verkies ik te geloven in de goedheid van de ouders. Ik verwacht niet dat ze na 18 jaar dachten “laten we eens geld gaan verdienen met een boek van onze opeens sprekende gehandicapte zoon”.
  Al kriebelt het nu stiekem wel een beetje: Waarom niet gewoon de tekst van het boek ook online zetten als het je puur gaat om de verspreiding van ‘zijn’ boodschap?
  Wat mij echter niet kriebelt maar shokkeert nu ik het me realiseer: Niek heeft dus nooit gesproken. Daar ben ik nu van overtuigd. Echter de keus om te stoppen met zijn medicijnen komt volgens zijn ouders van hem af. Ze zijn op basis hiervan gestopt met het toedienen en hebben hem onderbewust, in al hun goede bedoelingen dus….vervroegd van zijn leven ontnomen!
  Deze shok heeft mij doen besluiten om deze uitgebreide reactie zo onderbouwd mogelijk op schrift te stellen omdat ik me kan voorstellen hoe verleidelijk het is om op basis van de documentaire met een gehandicapt kind deze uitweg te gaan opzoeken. Iets waarbij ik met heel mijn hart hoop dat ik ook maar iets kan voorkomen.
  Hoezeer ik me ook kan vinden in de boodschap “van” Niek: “Laten we elkaar toch wat meer liefhebben”, ik kan niet accepteren dat deze woorden op deze manier tot ons komen. Daar is het leven van onze gehandicapte medemens mij veel te waardevol voor.
  Wees dus ontroerd door de woorden en haal er kracht uit, maar wees realistisch in wat je gezien hebt en geloof er alsjeblieft niet in dat deze woorden daadwerkelijk van Niek zelf afkomstig waren.
  Mijn gedachten gaan uit naar deze bijzondere en prachtige jongen. Rust in vrede.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *