Zembla: Als ik dement ben, wil ik dood

Mevrouw van der Enden (72) is dement en ligt in een verpleeghuis. Ze praat niet en herkent haar echtgenoot en haar zoon nauwelijks meer. Mevrouw van der Enden heeft jaren geleden een schriftelijke euthanasieverklaring ondertekend omdat ze bij ondragelijk lijden niet verder wil leven.
Maar nu blijkt dat geen arts haar laatste wens wil uitvoeren omdat ze niet meer in staat is haar euthanasieverzoek mondeling te bevestigen. En dat moet wel volgens de artsen. ZEMBLA onderzoekt: Wat is een schriftelijke euthanasieverklaring waard als het erop aankomt?
In de euthanasiewet staat dat een schriftelijke wilsverklaring het mondelinge verzoek van een patiënt kan vervangen als deze niet meer in staat is om zijn doodswens te herhalen. Maar de mogelijkheid die de wet biedt wordt door artsen nauwelijks benut omdat ze de dementerende patiënt willen beschermen tegen consequenties die hij niet meer kan overzien.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 14-02-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VARA_101306869″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]