Het geheime leven van de kat

Elke eigenaar van een kat heeft zich wel eens afgevraagd, wat doet dat beest toch aldoor als hij naar buiten gaat? In deze, oorspronkelijke BBC Horizon documentaire bespiedt een onderzoeksteam een kattengemeenschap om te laten zien wat onze huisdieren uitspoken als ze door het kattenluik naar buiten glippen.

In totaal vijfig katten uit het Engelse dorpje Shamley Green kregen een halsband met GPS. Hiermee werd gedurende een week, dag en nacht elke beweging van de katten gevolgd, van jagen in tuinen tot schuimen langs schuttingen en heggen.

Elke kat is voorzien van een speciaal ontwikkelde pussycam 😉 die hun unieke kijk op de wereld registreert. Uit de dagelijkse (en nachtelijke) belevenissen van deze kattengemeenschap destilleert Horizon het verhaal van een darwinistische concurrentiestrijd, van genadeloze roofzucht tot het uitbuiten van ons ouderinstinct.

Dit programma laat zien hoe ver katten zwerven en of ze een duidelijk afgebakend territorium hebben. Hoe verhoudt hun gedrag in huis zich tot hun gedrag aan de andere kant van het kattenluik? Hoe sterk is de band tussen kat en baasje? En hoeveel jagen katten echt?

Het programma belicht niet alleen de wetenschappelijke kant, het laat ook de verbazing van de baasjes zien als blijkt dat hun huisdier twee huizen heeft, en dat de poes die zogenaamd nooit verder komt dan de tuin dagelijks zo’n drie kilometer aflegt. U denkt misschien dat u uw kat kent, maar dit programma laat zien dat hun geheime leven heel anders in elkaar zit dan we dachten.

Horizon discovers what your cat really gets up to when it leaves the cat flap.
In a groundbreaking experiment, 50 cats from a village in Surrey are tagged with GPS collars and their every movement is recorded, day and night, as they hunt in our backyards and patrol the garden fences and hedgerows. Cats are fitted with specially developed cat-cams which reveal their unique view of our world. You may think you understand your pet, but their secret life is more surprising than we thought.