Het Overview Effect: Het effect op astronauten die terugkeren uit de ruimte

Het Overview Effect is het plotselinge besef dat we op een planeet leven en werd voor het eerst beschreven door Frank White in 1987. Astronauten ervaren dit vaak, omdat zij door een ruimtereis de aarde van boven zien. De documentaire Overview laat zien wat het met een mens doet als hij opeens uit zijn veilige grote wereld wordt gehaald om eigenlijk als een mier onze aardbol te gaan bestuderen.
In de documentaire zien we natuurlijk wat de kenmerken van de ervaring zijn, zoals een diepgaand begrip voor de interconnectie van al het leven, en een vernieuwd gevoel van verantwoordelijkheid ten opzichte van het zorgdragen voor de natuur en het milieu.
De korte documentaire getiteld ‘OverView’ uit 2012, is niet alleen een indrukwekkende documentaire, het is ook een voorbode voor de langere documentairefilm Planetary (zie trailer 2 tabblad), die momenteel wordt ontwikkeld door The Planetary Collective. De docu OverView introduceert vele van de principes waar in Continuum verder over zal worden uitgeweid. (bron: Jan Albert, Whatsreal)

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://vimeo.com/55073825

In de documentaire zien we onder andere:

  • Edgar Mitchell – Apollo 14 astronaut en oprichter van het Instituut voor Noetische Wetenschappen
  • Ron Garan – ISS astronaut en oprichter van de humanitaire organisatie Fragile Oasis
  • Nicole Stott – Shuttle en ISS astronaut en lid van Fragile Oasis
  • Jeff Hoffman – Shuttle astronaut en senior lector aan het MIT
  • Shane Kimbrough – Shuttle/ISS astronaut en Luitenant Colonel in de US Army
  • Frank White – ruimte theorist en auteur van het boek ‘The Overview Effect’
  • David Loy – filosoof en auteur
  • David Beaver – filosoof en co-oprichter van Het Overview Instituut

[tab:Trailer Planetary]
httpvh://vimeo.com/60234866

PLANETARY is a feature length documentary that expands on the mind-blowing perspective shared by astronauts and indigenous elders alike — that each and every one of us is inseparable from each other, the planet and the universe as a whole, a realisation that is both humbling and comforting. If more of us start to experience the simple truth of our interdependence and connection, we believe there is hope for the next stage in our human journey. PLANETARY is meant to inspire awe and wonder by seeing things as they are, placing our individual stories in the context of the larger planetary / cosmic story.

[tab:END]

[divider/]