Higgs – Naar het hart van de verbeelding

Internationale wetenschappers hebben een onbekend elementair deeltje gevonden. Het is vrijwel zeker het lang gezochte, maar nog nooit ontdekte Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat heeft het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) op 4 juli bekendgemaakt.
Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, vindt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis plaats: de krachtigste deeltjesversneller ooit. Duizenden wetenschappers uit de hele wereld werken er samen om te zoeken naar het Higgs-deeltje; een speld in miljoenen hooibergen.
Gedurende vier jaar filmden de makers de laatste voorbereidingen voor dit gigantische experiment en creëerden zij een filmische ontdekkingsreis naar het hart van de verbeelding. De afgelopen maanden filmden de makers de opwinding omtrent de eerste onderzoeksresultaten bij CERN en afgelopen weekend bezochten ze Peter Higgs; 48 jaar na diens voorspellende publicatie zal hij woensdag te horen krijgen of zijn theorie definitief wordt bevestigd door de onderzoeksdata.
De film volgt professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN. Vanaf de voorbereidingen op de start van het experiment tot een paar dagen geleden als hij Peter Higgs op diens vakantie op Sicilië op de hoogte stelt van de laatste ontwikkelingen en uitnodigt voor de conferentie van woensdagochtend 4 juli.
Ondertussen leggen internationale wetenschappers uit wat een Higgs-deeltje eigenlijk is. En vertelt Peter Higgs, de Schotse natuurkundige naar wie het deeltje is vernoemd, hoe hij in de zomer van 1964 tot zijn baanbrekende ontdekking kwam.

[divider/]
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

  1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
  2. Start de browser opnieuw op.
  3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]