First Steps, Hoe een filmmaker omgaat met MS

Jason DaSilva was een veelbelovende filmmaker. Op zijn twintigste maakte hij zijn eerste film. Twee jaar later zijn tweede. Die was zo goed, dat hij in het programma van het prestigieuze Sundance Film Festival werd opgenomen. Vier jaar daarna sloeg echter het noodlot toe. DaSilva werd getroffen door Multiple Sclerose (MS) een ziekte die vooral jonge mensen treft en waarbij de zenuwen in de hersenen aangetast worden waardoor de communicatie tussen het brein en de rest van het lichaam verstoord raakt. Symptomen zijn onder andere het verlies van kracht en extreme vermoeidheid.

Voor DaSilva was de ziekte echter niet alleen een tegenslag. Hij vond er ook inspiratie in, voor zijn documentaire ‘First Steps’ daarin documenteert hij zijn leven met de ziekte, door een videodagboek bij te houden.
De documentaire is bedoeld om inzicht te krijgen in hoe hij met zijn ziekte om moet gaan. De ‘First Steps’ verwijzen naar de eerste stappen die hij zette als kind toen hij leerde lopen. Iets wat hij door de ziekte ook weer moet doen.

Deze documentaire geeft een bijzonder persoonlijk inkijkje in het leven van de filmmaker. Confronterend zo nu en dan. Maar hier en daar ook hartverwarmend.