Hollandse Wereldwonderen – De Stelling van Amsterdam

Op circa vijftien tot twintig kilometer van het centrum van Amsterdam kon een grote ring van water om de hoofdstad worden gelegd. Het gebied kon, via een ingenieus stelsel, binnen 48 uur onder water gezet worden. Een aanvaller werd zodoende gedwongen op afstand te blijven. De Stelling vormt in totaal een 135 kilometer lange kring van forten, batterijen, dijken, dammen, sluizen en gemalen. Belangrijk daarbij is het typische Hollandse karakter: men heeft bij de militaire verdediging gebruikgemaakt van het Nederlandse vernuft voor waterbouwkunde.
Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van “uitzonderlijke universele betekenis” zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.
In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1189423″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]