Hollandse Wereldwonderen – Het Rietveld Schröderhuis

In 2000 is het Rietveld Schröderhuis, een schepping van Gerrit Rietveld, op de Lijst van Werelderfgoed geplaatst. Het werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder aan de rand van het toenmalige Utrecht gebouwd. Het huis is in de geest van De Stijl ontstaan. Deze architectuur valt op door de horizontale en verticale lijnen en het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het huis is heel bijzonder. Door het openen van wanden op de eerste verdieping veranderden de kleine woon- en slaapruimten in één grote gezamenlijke verdiepingsruimte voor de bewoonster en haar drie kinderen.
Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van “uitzonderlijke universele betekenis” zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.
In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1189431″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]