Ik ben Mohammed

Van de maker van ‘Foute Vrienden’ komt deze documentaire over het dagelijkse leven van Marokkaanse jongeren in Rotterdam, gaat het over de vraag hoe moeilijk het is voor jonge mannen om werk te vinden, uit de criminaliteit te blijven, enerzijds loyaal te zijn aan de ouderlijke macht en anderzijds eigen beslissingen te nemen. De documentaire gaat over kansen en keuzes, verleiding en godsdienst, ideeën en praktijk.
Mohammed (29), is leraar maatschappijleer aan het Zadkine College voor VMBO/MBO. Zijn persoonlijke verhaal geeft aan dat er voor jonge mannen zoals hij vechtlust nodig is om je opleiding af te maken, en doorzettingsvermogen om werk te vinden. Hoewel hij wel in de verleiding komt, besluit hij niet in de criminaliteit te gaan: voor Allah, voor zijn ouders in Marokko (vooral om zijn moeder te bewijzen dat hij wel wat kan) en uiteindelijk vooral voor zichzelf.
Soufain (15) zit op de kappersschool. Hij komt uit een gezin met 2 zusters en 3 broers. Met één been staat hij in de orthodoxe Marokkaanse cultuur, met z’n andere in de Rotterdamse straatcultuur. Allah is het belangrijkste in zijn leven. Theo van Gogh verdiende niet de dood, maar moest wel gestraft worden. Hij wil niet zoals veel van zijn vrienden, ‘torries’ doen (misdaden plegen), maar bijverdienen en later een eigen kapperszaak.
Nourdinne (18) spijbelt veel en wordt opgevangen door After School, een naschoolse opvang voor jongeren in Spangen. Hij speelt in een voetbalclub maar wordt geschorst wegens agressief gedrag. Recentelijk loopt hij veel in een kaftan rond – om te provoceren.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1169207″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”NPS_1169207″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]