Isolated: The Zo'é tribe

De Zo’é-stam is een kleine, geïsoleerd levende stam die diep in het Amazonewoud in het noorden van Brazilië leeft. Pas in 1987 kwamen de Zo’é definitief in contact met de buitenwereld toen zendelingen van de New Tribes Mission een basis kamp opzetten op hun land. Het land van de Zo’é is officieel erkend door de Braziliaanse overheid. Deze reguleert de toegang tot het gebied om de overdracht te voorkomen van ziekten zoals griep en mazelen, die voor de Zo’é levensbedreigend kunnen zijn.
De Zo’é leiden een polygaam bestaan. Zowel mannen als vrouwen mogen meer dan één partner hebben. Het is vrij gangbaar dat echtgenoten van een vrouw op hun beurt trouwen met een van haar dochters die zij met een andere man heeft gekregen. In de Zo’é-gemeenschap is iedereen gelijk. Er zijn geen leiders, hoewel de mening van bijzonder welbespraakte mannen, yü genoemd, zwaarder weegt dan die van anderen bij vraagstukken over huwelijken, het opnieuw in gebruik nemen van oude moestuinen of het stichten van nieuwe gemeenschappen.
De druk op het land van de Zo’é neemt echter toe door binnendringende jagers, mijnbouwers en honderden paranotenverzamelaars. Ook zendelingen proberen het gebied in te komen. Voor de geïsoleerd levende Zo’é is ieder contact met mensen van buiten hun leefgebied echter een aanzienlijke bedreiging voor hun gezondheid. Veel meer informatie over deze stam en hoe je ze tevens kan steunen kan je vinden op de website van Survival International

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=9SW0jzXTS6A
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[divider/]