Nederland staat vol met grote gebouwen en kantoren die leeg staan. Met die lege panden kan een oppervlakte van 8 miljoen vierkante meter bebouwd worden. Dat zijn 1600 voetbalvelden, maar er zijn voor deze panden geen huurders te vinden. Grote zorgen voor De Nederlandse Bank want het zijn vooral de banken en pensioenfondsen die miljarden hebben gestoken in deze inmiddels lege gebouwen waarvan de waarde nu minder is dan de hypotheek die er op rust. Toch gaan vooral gemeenten onverstoorbaar verder met hun bouwdrift. ZEMBLA onderzoekt waarom.
Almere bijvoorbeeld, deze jonge gemeente is koploper in Nederland. Bijna een kwart van de kantoren staat er leeg. In het centrum van Almere dreigt bovendien nog veel meer leegstand. In de nieuwe wijk in aanbouw, Almere Poort, moet een groot winkelcentrum verrijzen. Om concurrentie met de winkels in het centrum van Almere Stad te voorkomen mogen er alleen winkels binnen het thema sport en vrije tijd vestigen. ZEMBLA toont aan dat de gemeente in dit dossier jarenlang een dubbele agenda hanteert: al in 2008 sluit het college een geheim contract met vastgoedontwikkelaar TCN, waarin staat dat er in Almere Poort wel allerlei soorten winkels mogen komen. Een dolksteek voor de detailhandel in Almere Stad die omzetdaling en faillissementen kan verwachten.

Deze documetaire van Zembla werd oorspronkelijk uitgezonden op 02-05-2013. Meer Documentaires van Zembla kunt u hier vinden.. ZEMBLA is het actuele onderzoeksjournalistieke programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met opiniërende journalistiek.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
Get Adobe Flash
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]

[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

 1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
 2. Start de browser opnieuw op.
 3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Luchtkastelen in de polder”
 1. Toch bijzonder dat een paar omhooggevallen figuren zo makkelijk ideen erdoor heendrukken tegen beter weten in. En vervolgens zonder blikken of blozen weer vertrekken zonder te boeten!?
  raaarrrrr

 2. 20 miljard aan verloren geld in NL door leegstaande kantoorpanden! Pfffffff, daar kunnen we ons begrotingstekort 3 dubbel en dwars mee terugbetalen!!

 3. Ach ja, achteraf is het makkelijk lullen. Als we niet in een crisis waren gekomen waren er waarschijnlijk te weinig panden.

 4. Bouw die kantoren om naar voordelige huisvesting voor starters, geeft ook weer werkgelegenheid en de jongeren kunnen een eerlijke start maken….want die dragen deze rekening in de toekomst.

 5. niet willen praten . geheime rapporten.. wtf ?
  de akkoordjes die er zijn gemaakt druipen er vanaf..
  bureaucratie = corruptie
  corruptie = landverraad
  en landverraad is bestrafbaar met de dood.. (staat nog steeds in de wet)
  ik vind dat we die wet weer moeten gaan uitvoeren en de drempel ervan moeten verlagen .. > met name op overheids personeel.. dan denken ze wel 2x na voordat ze gaan lopen sjoemelen,.
  er zijn genoeg namen genoemd in deze docu.. ik zou zeggen tegen de mensen in de genoemde gemeentes.. zoek die mensen eens op 😀
  wat nou niet praten……..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *