De jacht op grienden op de Faeröer Eilanden

Op de Faeröer Eilanden, een klein eilandgroepje boven Schotland, is niet veel meer dan een ruig rotsachtig landschap. Er leven schapen maar die schuimen in alle vrijheid het eiland af. Voor landbouw is het er eigenlijk niet geschikt. De bewoners, een kleine 50.000, leven vooral van de visserij. Uit de oceaan halen ze kabeljauw en koolvis en ze kweken zalm en forel.
Maar er is nog iets dat ze uit de zee halen: grienden. Al eeuwen gaan ze iedere zomer de oceaan op om te jagen op deze dolfijnachtigen. ‘Grind’, noemen ze het.
Maar de jacht is de laatste decennia controversieel geworden. Het is traditie, zo zeggen de eilanders. Het is gruwelijke moord, zo zeggen de milieuactivisten.
Wie geen sterke maag heeft, kan beter iets anders gaan kijken. De documentaire begint namelijk met een door het bloed roodgekleurde branding. Mannen in wetsuits snijden met grote messen stukken vet en vlees af. Uiteindelijk wordt het verdeeld onder de eilandbewoners, die zo het hele jaar vlees in hun vriezer hebben.
Wat de documentaire ‘The Grind: Whaling on the Faeroe Islands’ vooral is, is een clash tussen eeuwenoude tradities en onbegrip uit de moderne wereld.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=HYOTkwFhe-w
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=X9uVki-69Pk
[tab:END]

[divider/]