The Newsroom – Off The Record: De ondergang van een Deense boulevardkrant

Kranten hebben het moeilijk. Niet alleen die in Nederland, ook in bijvoorbeeld Denemarken gaat het slecht. Een goed voorbeeld daarvan is Ekstra Bladet. Berucht en gevreesd om de schandalen die het boven water haalt. Maar ook veel gelezen vanwege de sappige roddels over Deense beroemdheden.
Volgens hoofdredacteur Poul Madsen kijkt iedere Deen elke ochtend even naar hun voorpagina. Maar kijken doen de Denen misschien wel, kopen niet. De oplage van de boulevardkrant kelderde tussen 2000 en 2015 van 130.000 naar 38.000 kranten.
De directie en redactie van de krant proberen die vrije val te stoppen. Maar hoe doe je dat? Al vroeg in de documentaire is er een vergadering te zien. ,,Moeten we mensen ontslaan?”, vragen de chefs zich af. “Moet het lunchbudget nog verder omlaag?” “Kunnen we niet iets doen met de servicepagina’s?” “Wie leest er in godsnaam wat er op CNN komt in het hedendaagse Denemarken?”
Documentairemaakster Mikala Krogh volgde hoofdredacteur Madsen en zijn redactie een jaar lang voor ‘The Newsroom: Off The Record’. Het biedt een interessant inkijkje. Niet alleen omdat de problemen zo groot zijn. Ook omdat er allerlei ethische en morele vragen spelen. Om maar niet ten onder te gaan, moeten er scoops komen. Mooie verhalen. Maar hoever mag een journalist daarvoor gaan? Wanneer ga je te ver?
In hun drang om te scoren klapt alles soms finaal in elkaar. Dat blijkt wel, als de redactie besluit een actie te starten voor twee Deense zeelieden die al tweehonderd dagen gegijzeld worden door Somalische piraten. Als ze informatie publiceren die de piraten in de kaart speelt, keert het hele land zich tegen hen.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/artikelen/nederland-2-komt-met-primetime-documentaires-in-2doc” dag=”30″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1236503″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VPWON_1236503″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ppnCpU9vynE
[tab:END]
[divider/]