Jong en Gay in Poetins Rusland

Juni 2013 ondertekende president Poetin de omstreden antihomowet, waarmee het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit strafbaar is geworden. De documentaire laat zien dat de ophef over mensenrechten in Rusland terecht is. Sinds het invoeren van deze wet is het zelfmoordpercentage onder homoseksuele jongeren, die nergens terecht kunnen voor ondersteuning, gestegen. Ook het aantal geweld- en moordaanslagen gericht tegen homoseksuelen is enorm toegenomen in Rusland, soms triomfantelijk gefilmd door de daders zelf.
VICE verslaggever, Milène Larsson, reisde af naar Moskou om te spreken met degene die het meest getroffen zijn door de recente veranderingen. Zo interviewt ze Nikolay Alexey, de Russische LHBT activist en oprichter van Moskou Gay-pride. Nikolay werd als een van de eersten veroordeeld op basis van de nieuwe anti-homo‘propaganda’wet. Tijdens een demonstratie net buiten het Olympisch Stadion in Sotsji, die wordt onderbroken door politie, ontdekt Milène dat de demonstranten eigenlijk niet willen dat het Westen de Winterspelen boycot. Ook spreekt VICE diverse leden uit de LHBT-gemeenschap in Moskou en vooraanstaande LHBTrechtenactivisten, waaronder Katya Samutsevich van Pussy Riot en bekend journalist en auteur Masha Green.
‘Jong en Homo in Poetins Rusland’ laat zien hoe burgers het recht in eigen handen nemen. Zo worden LHBT’s in de val gelokt en vervolgens fysiek en mentaal mishandeld. De daders zetten de filmpjes van hun daden online om de slachtoffers nog extra belachelijk te maken. Een politiek adviseur van Poetin omschrijft homoseksualiteit in Rusland als “een hele grote, comfortabele kast waar je in kan zitten.” In de realiteit draait deze culturele oorlog uit op vernederend geweld tegen homo’s en lesbiennes.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

[divider/]